Antivakseri ukrali zdravstvene podatke 5,8 miliona građana Lacija; gore od prirodne katastrofe

Rim -- Nacionalna bezbednost Italije dovedena je u pitanje hakerskim napadom na centralnu italijansku pokrajinu Lacio, rekao je regionalni predsednik Nikola Cingareti.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI
EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI

Italija prva EU zemlja koja će proizvoditi sputnjik V; umrla beba stara 37 dana VIDEO/FOTO

Korona u Italiji kružila još u septembru 2019?

Organizovana informativna banda, koju Cingareti smatra terorističkom, zaplenila je i držala kao taoce sve zdravstvene podatke svih 5,8 miliona građana Lacija.

Naime, na tom području nalazi se prestonica Rima, a u njoj svi centri državne moći i administracije i ključni zvaničnici Republike, od predsednika pa nadalje.

S jedne strane, otkriveni su poverljivi zdravstveni podaci glavnih i drugih predstavnika političke, sudske i ekonomske elite, kao i drugih građana. S druge strane, do sada je blokirana najefikasnija regionalna mreža vakcinacija protiv pandemije kovida 19, što je prepušteno "ručnom" upravljanju i nadzoru. I čitav zdravstveni sistem je bio zaslepljen, što je lekarima onemogućilo da unesu podatke o pacijentima, da unapred registruju građane na preglede i analize u prvom dostupnom centru, da primaju recepte iz apoteka i izdaju lekove. Ko je u nedelju primio prvu ili drugu dozu vakcine dobio je priznanicu na komadu papira.

Ako ovakvo stanje potraje, gore je od prirodne katastrofe, jer dugoročno ugrožava zdravlje i život građana. Zato Cingareti s pravom govori o terorizmu. U nedelju se činilo, na osnovu informacija objavljenih u javnosti, da je ovo bio jedan od mnogih napada koji su blokirali IT sistem na neko vreme dok ga stručnjaci nisu potisnuli. Tek u ponedeljak po podne je rasvetljen pravi obim katastrofe: Italijani nisu uspeli da uspostave pristup podacima niti kontrolu nad njima.

U nedelju je rečeno da podaci nisu ugroženi, već da je samo sistem u kvaru, ali je u ponedeljak Rimska republika rekla, naprotiv, da su podaci kompromitovani, da mogu doći do „crnog tržišta“.

Regija Lacio suočena je sa dilemom. Ona može platiti potrebnu ucenu u bitkoinima, elektronskoj valuti izvan domašaja nacionalnih zakona i stoga savršeno pogodnoj za kriminalce, ali bez ikakve garancije da će zauzvrat dobiti pristup podacima i znajući da je kopija podataka u rukama kriminalaca.za grupne i individualne ucene. Ili može zaboraviti na svoj trenutni zdravstveni informacioni sistem i obnoviti ga. Čak i u tom slučaju ne bi sprečili teroriste u posedu i zloupotrebi ukradenih podataka, ali ih barem ne bi finansijski ojačali i ohrabrili nove slične poduhvate pokazujući im da se takav zločin isplati.

Italija je nažalost poznata po običaju da plaća ucene teroristima za svoje otete građane. Italijani smatraju da država mora zaštititi građane po cenu jačanja finansijske, a time i oružane moći terorista. Nije popustila samo u jednom slučaju: kada su „Crvene brigade“ otele Alda Mora. Država im s punim pravom nije htela dati status pravnog sagovornika, političkog partnera, pa je Moro ubijen. Ne znamo šta će Lacio odlučiti, a ni premijer Mario Dragi (koji je, naravno, lično ugrožen). Ne znamo ni koliko otmičari žele.

Znamo, kako se često kaže, da i ovo krivično delo pokazuje da su informacije najdragocenija roba današnjice i da ih zločinački nemar ne štiti, pogotovo što postoje metode.

Tako je provincija Lacio dozvolila trojanskom kriptolokeru da uđe u njegov zdravstveni informacioni sistem i inficira ga. Nimalo sofisticirano.

Bilo je dovoljno, kažu, da je određeni zaposlenik LazioCrea ostavio računar uključen preko noći sa subote na nedelju. Namerno ili slučajno? Istraga će pokazati.

Za sada se isključuje mogućnost da su napad izvele neke od zemalja koje koriste ovu metodu za političke sukobe, poput Kine ili Rusije. Napad nije započeo iz Azerbejdžana ili Kazahstana, preko čijih mreža hakeri rado terorišu i ucenjuju. Napustio je Nemačku. Sumnja, naravno, pada na antivacinalist, fanatične protivnike i tuđe vakcinacije, ali oni, u ovom slučaju, mogu biti nevini. Najmanje tri velike italijanske kompanije pretrpele su slične napade u poslednjih nekoliko nedelja, povezane samo zločinačkom pohlepom ucenjivača, bez druge ideologije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 474 idi na stranu