Brisel krije dokumenta o "non-pejperu"; šta je razlog?

Brisel -- Evropski savet je odlučio da ne dozvoli pristup dokumentima koji upućuju na navodni slovenački "non-pejper", prenosi Radio Slobodna Evropa.

Izvor: Tanjug
Podeli
Depositphotos/InkDropCreative
Depositphotos/InkDropCreative

Objavljen "non pejper" koji je uzdrmao region: Predlozi novih granica na Balkanu

Evropski savet je odbio pristup dokumentima "svih vrsta i na bilo kojem dostupnom jeziku koji upućuju na navodni slovenački 'non-pejper' i na moguće slovenačke inicijative u vezi sa iscrtavanjem granica na Zapadnom Balkanu i na rasprave na tu temu", potvrđeno je zvanično za RSE iz Evropskog saveta.

Takva odluka je doneta jer bi objavljivanje ovakvih dokumenata "narušilo zaštitu javnog interesa u pogledu međunarodnih odnosa", rekao je za RSE Vladas Kukulskis iz Generalnog sekretarijata Evropskog saveta.

Početkom juna austrijske vlasti potvrdile su zvaničnoj agenciji te države APA da postoji dokument vezan uz navodni slovenački "non-pejper" o promeni granica na Zapadnom Balkanu.

Slovenački portal "Necenzurisano" objavio je u aprilu ove godine navodni neslužbeni diplomatski dokument "non-pejper" koji je, kako tvrdi taj portal, premijer Slovenije Janez Janša uputio u Brisel.

Janša je sve demantovao i rekao da ne postoji "non-pejper".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 474 idi na stranu