Besni požar u Italiji, evakuisano na stotine ljudi VIDEO/FOTO

Pet osoba je povređeno, među njima i jedna devojčica, a 30 otrovano dimom, nakon što je u južnom delu italijanskog grada Peskara razvio veliki požar.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Alessandro Tocco/LaPresse via AP
Foto: Tanjug/Alessandro Tocco/LaPresse via AP

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/NVc5Xm2Eyyk" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Evakuisano je 800 osoba iz staračkog doma, samostan časnih sestara, mnogi meštani iz svojih kuća i svi turisti na tom delu obale, javlja agencija Agi.

Izgorila je zaštićena zona, odnosno prirodni rezervat Pineta Danuncijana. Za sada je utvrđeno da je požar krenuo sa tri različita mesta, što je gotovo siguran znak da je podmetnut. Tužilastvo Peskare je otvorilo slučaj, a istraga treba da utvrdi da li se radi o delu piromana ili su u pozadini računi kriminalaca koji požarima pokušavaju preinačiti kategorizaciju zemljišta.

Međutim, u Italiji postoji zakon koji zabranjuje da se zemljistu, uništenim požarom, preinači namena. Prema zakonu namena mora ostati jednaka kao i pre požara. I u drugim delovima Italije bukte požari, na Siciliji, Sardiniji i u Abruzu, 15 aktivnih požara koje raspiruje vruć vetar.

Civilna zaštita je dobila u zadnja 24 sata 43 poziva za pomoć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 474 idi na stranu