SDA poziva Kancelariju visokog predstavnika da stavi van snage odluku Skupštine Republike Srpske

Predsedništvo SDA pozvalo je Kancelariju visokog predstavnika da stavi van snage Zakon o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Incka.

Izvor: Tanjug
Podeli

Taj Zakon je nedavno usvojila Skupština Republike Srpske.

Iz te stranke navode da će Klub Bošnjaka u Veću naroda Republike Srpske, kao i pravni tim SDA, preduzeti sve neophodne aktivnosti kako bi ovaj i Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske bili proglašeni neustavnim.

Jednim od zaključaka sa sednice Predsedništva, SDA je pozvala političke predstavnike iz Republike Srpske u institucijama BiH da "odustanu od blokada", preneli su mediji u BiH.

Predsedništvo SDA pozdravilo je izbor Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika i izrazilo očekivanja da će on "pokazati neophodnu odlučnost kako bi se uklonile opstrukcije koje otežavaju funkcionisanje institucija BiH".

Predsednik SDA Bakir Izetbegović ocenio je nakon sednice da "časnim ljudima u srpskom korpusu sasvim sigurno ne smeta Inckova odluka" i dodao da mislo da je njima "olakšao život".

"Incko je nametanjem zakona najprije pomogao srpskom narodu. Stvar genocida i ratnih zločina je stvar pojedinaca i to treba skinuti s vrata srpskog narodu. Mene čudi da političari u RS ne shvataju tu stvar i da im to nije donelo olakšanje", rekao je.

Poslanici Skupštine Republike Srpske su prošle nedelje usvojili Predlog zakona kojim se odbacuje Inckova odluka o zabrani i kažnjavanju negiranja genocida, kao i dopune Krivičnog zakona RS, kojim se za vređanje ovog entiteta može izreći zatvorska kazna i do 15 godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 175 idi na stranu