"Hvala Incku na zakonu o negiranju genocida"

Novi visoki predstavnik u BIH Kristijan Šmit zahvalio je prethodniku Valentinu Incku na tome što je zakonski zabranio negiranje genocida.

Podeli
EPA-EFE/ HAYOUNG JEON
EPA-EFE/ HAYOUNG JEON

"Niste dobrodošli. Polomićete zube. Razlaz"

Šmit je danas zvanično preuzeo tu funkciju.

On je u prvom zvaničnom obraćanju javnosti u BiH zahvalio što ima priliku da služi narodima Bosne i Hercegovine i poručio da dolazi kao prijatelj, prenosi portal "Kliks". Ocenio je da je pozicija visokog predstavnika izuzetna i dodao da ona postoji upravo kako bi postojao mir. Šmit je zahvalio Incku na tome što je 12 godina bio visoki predstavnik međunarodne zajednice i, između ostalog, zahvalio mu je na odluci o zakonskoj zabrani negiranja genocida u Srebrenici.

Prema njegovom mišljenju, napredak društva je moguć samo uz refleksivan pristup sopstvenoj prošlosti, a kao primer za to je naveo svoju zemlju Nemačku. Podsetio je da je ta država bila podeljena, a da se padom Berlinskog zida ujedinila "bez pucanja".

"Sve to ne bi bilo moguće bez pomoći Sjedinjenih Američkih Država, Sovjetskog Saveza, Francuske, Velike Britanije i drugih evropskih država", dodao je Šmit.

On im je zahvalio na tome, kao i na tome što, prema njegovim rečima, imaju isti cilj u Bosni i Hercegovini. Šmit je rekao da će imati isti odnos prema pravima svakog pojedinca i svakog naroda.

"Nećemo se baviti samo odbranom granica i odbacivanjem ideja o pomeranju granica, već i prevazilaženjem granica", dodao je Šmit.

On je preuzeo dužnost u trenutku velikih političkih tenzija izazvanih Inckovom odlukom da zakonski zabrani negiranje genocida u Bosni i Hercegovini.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je juče da za Republiku Srpsku Šmit nije dobrodošao, da Srpska neće sa njim razgovarati, niti će poštovati njegove odluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 175 idi na stranu