"Niste dobrodošli. Polomićete zube. Razlaz"

Kristijan Šmit nema legitimitet jer njegovo imenovanje nije u skladu sa procedurom, pa s tim u vezi ne može se ni predstavljati kao visoki predstavnik.

Izvor: RTRS

Ponedeljak, 02.08.2021.

08:00

Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

To je poručio srpski član Predsedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik.

Nakon što je Šmit, koji je u nedelju preuzeo dužnost odlukom PIK-a, a ne Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija imenovan za naslednika Valentina Incka, stav zvaničnika Republike Srpske, ali i Rusije i Kine je da OHR treba da zatvori svoje kancelarije, prenosi RTRS.

Dodik je pozvao na očuvanje političkog jedinstva i poručio da će odgovor Republike Srpske biti još snažniji.

"Niste prihvaćeni, niste dobrodošli i nećemo razgovarati s vama", ovako je na dolazak Kristijana Šmita u BiH odgovorio srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Kako je obrazložio, Šmit nije dobio saglasnost Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, što je i obaveza da bi preuzeo mandat visokog predstavnika od Valentina Incka koji je ranije podnio ostavku.

Prekršen je i Dejtonski mirovni sporazum jer Republika Srpska kao potpisnica nije dala saglasnost na imenovanje nemačkog političara.

"Mi nemamo ni jedan razlog da povjerujemo u dobre namere ili bilo koga ko dolazi s te strane. Čujem Šmita da govori da ima iskustvo, ali i mi imamo iskustvo koje ne dozvoljava pre svega da dozvolimo da nelegitiman, neizabrani stranac ovde može da donosi nama obavezujuće odluke jer onda je to kraj i Republike Srpske i našeg nacionalnog identiteta na ovim prostorima", istakao je Dodik.

Kristijana Šmita imenovao je Savet za sprovođenje mira u BiH. Upravo je PIK telo koje nije predviđeno Dejtonskim sporazumom, a Dodik na odluke Savjeta gleda kao na aroganciju velikih sila čiji ambasadori žele da upravljaju politikom u BiH.

"Ko su oni da nama govore šta Narodna skupština treba da ili ne treba. Mislite da iza vas stoji topuza pa ćemo mi vas iz straha poslušati i reći izvinite. Ne. Vi nama treba da se izvinite. Vi ste nas ovde maltretirali 20 i nešto godina i ništa nam niste omogućili. Pokušavate da nas do kraja satrete u nastojanju da ne postojimo ni kao identitet ni kao entitet", rekao je Dodik.

Dodik navodi da bi sve moglo rezultirati povlačenjem Republike Srpske iz ranije potpisanih sporazuma o Oružanim snagama, uvođenju indirektnih poreza, Visokog sudskog i tužilačkog saveta, kao i da se odbace sva nametnuta rešenja visokih predstavnika. Prihvatljiva je samo BiH kakvu predviđa Dejton.

"Ako ne može da bude samostalna u okviru dejtonskih struktura u delu koji ima prava i ingerencije onda Republika Srpska ima pravo da bira svoj put. Verujem da ćemo doći zbog njihovog ponašanja veoma brzo u takvu situaciju. Odbacujem mogućnost sukoba bez obzira što se Bakir Izetbegović poziva na osvetu, kao što je rekao da će se osvetiti i sada mi treba da kažemo: 'Dobro Bakire, divan si čovek, izvini što smo te iznervirali i tako dalje'. Ili da kažem: 'Makni se, kakav ti i osveta' ", izjavio je Dodik.

U Republici Srpskoj iskazano je najveće političko jedinstvo u poslednje dve decenije jer su se predstavnici partija sa sedištem u Srpskoj usprotivili nametnutim rešenjima visokog predstavnika.

Јedinstvo je manifestovano u Narodnoj skupštini na posebnoj sjednici. Upravo je zajedništvo naroda u Srpskoj važno i u narednom periodu da bi se očuvao interes Srpske.

"Mi Srbi ćemo, verujem, održati naše političko jedinstvo na tom planu. Alternativa tome je razlaz. Bez obzira što sada treba neko ovdje da umre od straha od tog nekog Šmita koji kaže da to ne smije da se govori. Šta nam ostavljate kao alternativu? Da vas slušamo? Da nam ovde namećete Zakone?" rekao je Dodik.

Predstavnici međunarodne zajednice, odnosno predstavnici država sa zapada nisu disciplinovali političare u FBiH, uprkos brojnim problemima, aferama, neformiranju Vlade tri godine nakon izbora, sporne diplome direktora Obaveštajno bezbednosne agencije i biranja nelegitimnih predstavnika konstitutivnih naroda.

"Misle da su slomili Hrvate u BiH u političkom smislu i sada im je neko šapnuo da je red na Srbe. To je malo žešći orah. Mislim da ćete polomiti zube. Gospodine Šmit, niste dobrodošli ovde, niste izabrani kao visoki predstavnik, Republika Srpska nema potrebe niti će poštovati bilo šta da uradite", poručio je Dodik.

Dodik je postavio i pitanje uloge predstavnika Evropske unije u BiH. Kako ističe, imenovanjem Šmita ugrožen je evropski put jer je zatvaranje OHR-a glavni preduslov za članstvo.

Ovim potezom se, kako navodi Dodik, teraju investitori, ali i mladi iz BiH jer su visoki predstavnici do sada samo produkovali krizu, a nisu nudili rešenja ni davali smernice za jačanje ekonomije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: