Padaju rekordi - Florida postala žarište

Florida je u subotu prijavila rekordna 21.683 slučaja kovida 19, čime je ta država na jugoistoku SAD postala nacionalni epicentar pandemije koronavirusa.

Izvor: Glas Amerike

Nedelja, 01.08.2021.

11:11

Padaju rekordi - Florida postala žarište
EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Prethodni rekord države bio je 19.334 slučaja prijavljena 7. januara, pre nego što su vakcine postale široko dostupne, prema federalnim zdravstvenim podacima, preneo je Asošijeted pres.

Slučajevi na Floridi, koja ima populaciju od skoro 21,5 miliona ljudi, sada čine jednu petinu svih novih slučajeva Kovida 19 u SAD-u, saopštio je CDC. Država je u petak prijavila oko 17.000 novih slučajeva, istog dana kada je guverner države Ron DeSantis zabranio školama da zahtijevaju od učenika da nose maske kada se vrate u klupe u avgustu.

AdventHealt, jedan od najvećih državnih zdravstvenih sistema, saopštio je u petak da njihovo odeljenje na Centralnoj Floridi neće izvoditi hitne operacije u nastojanju da očuva resurse zbog povećanja broja pacijenata sa Kovidom 19 u tom regionu.

Od početka pandemije, Florida je zabeležila 2,6 miliona potvrđenih slučajeva Kovida 19 i više od 39.000 smrtnih slučajeva, prema Centru za resurse za koronavirus Univerziteta Džons Hopkins.
Foto: Profimedia
Industrija brodskih krstarenja, koja čini veliki dio turističke industrije Floride, teško je pogođena početkom pandemije početkom 2020. U subotu je brod Mardi Gras Karnival Kruz Lajn trebalo da isplovi iz Port Kanaverala na Floridi, što bi bilo prvo takvo isplovljavanje od marta 2020.

Brod koji je planirao sedmodnevno putovanje do Kariba, popunio je samo 70 odsto normalnog kapaciteta od 5.282 putnika.

Pandemija je prisilila kompanije da obustave putovanja kruzerima iz američkih luka. Karnival Kruz Lajne zahteva - bar za svoja julska i avgustovska putovanja - da se 95 odsto putnika i posade vakciniše, navodi AP.

Dan ranije, Rojal Karibien je objavio da je šest putnika - četiri potpuno vakcinisane odrasle osobe i dvoje nevakcinisanih maloletnika - pozitivno testirano na Kovid 19. Svih šest su bili Amerikanci, rekla je za AP portparol Kraljevskih Kariba Lijan Siera-Karo. Rekla je da se šestorica, koja nisu putovala zajedno, iskrcala u Nasau, na Bahamima, nakon sedmodnevnog krstarenja. Rojal Karibbean je planirao da šest preveze nazad u SAD privatnim avio-prevozom, rekla je Siera-Karo, prenosi AP.

Florida je takođe dom za nekoliko velikih tematskih parkova, uključujući Valt Dizni vorld, Juniverzal Orlando Risort i SiVorld. U subotu su Juniverzal i SiVorld počeli da traže od gostiju da nose maske u zatvorenom prostoru. Juniverzal takođe zahteva od zaposlenih da nose maske dok su u zatvorenom prostoru i da se pridržavaju protokola o društvenom distanciranju.

"Zdravlje i bezbednost naših gostiju i članova tima uvek su nam najveći prioritet", navodi Juniverzal u saopćenju.
U petak je kompanija Volt Dizni počela da zahteva od zaposlenih i gostiju starijih od dve godine da nose maske u zatvorenom prostoru i u Diznijevom prevozu i saopštio da će zahtevati i da svi zaposleni koji nisu u sindikatima rade na njihovim imanjima u SAD -u budu potpuno vakcinisani. Za sada, zaštitne maske nisu potrebne na otvorenom u parkovima.

Oni zaposleni u kompaniji Dizni koji nisu vakcinisani imaće rok od 60 dana da prime vakcine.

A u država Arizona, na jugozapadu SAD -a, za razliku od prošle godine kada je polazak u školu obeležio pad stopa zaraze, sada se suočava sa pogoršanjem epidemije uzrokovane delta varijantom koronavirusa, kao i niskim stopama vakcinacije u državi, rekli su zdravstveni zvaničnici.

Prema izveštaju AP, država je prvi put u skoro pet meseci prijavila više od 2.000 novih dnevnih slučajeva Kovida 19. Prema rečima zvaničnika, broj hospitalizovanih pacijenata sa Kovida 19 premašio je 1.000 treći dan zaredom.

Arizona, sa 7,2 miliona stanovnika, prijavila je 925.169 potvrđenih slučajeva Kovida 19 i 18.224 smrti od početka pandemije, podaci su Džons Hopkinsa.
Foto: EPA/ Marko Ðokoviæ
CDC je takođe izvestio da je od subote u SAD podeljeno 400,6 miliona doza vakcina i da su građani primili 345,6 miliona doza vakcina protiv Kovida 19, koje uključuju dve doze Fajzerove i Modernine vakcine i jedno-dozne Džonson i Džonson.

Više od 190,8 miliona ljudi primilo je najmanje jednu dozu vakcine, dok je više od 164,4 miliona potpuno vakcinisano do subote.

Prema podacima Džons Hopkinsa, u subotu je na svetskom nivou broj registrovanih slučajeva Kovida 19, bolesti uzrokovane koronavirusom, porastao na 197,7 miliona, uz 4,2 miliona smrtnih slučajeva. Prema podacima univerziteta, Sjedinjene Američke Države prednjačile su u svetu po broju slučajeva Kovida 19, sa skoro 35 miliona sičajeva zaraze i 613.113 smrtnih slučajeva povezanih sa zarazom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: