Donbas: Ukrajinske snage nastavljaju granatiranje; Slede recipročne mere?

Ukrajinske snage u petak su jednom granatirale teritoriju samoproglašene Luganske Narodne Republike, rečeno je Sputnjiku.

Izvor: B92
Podeli
Ilistracija/ EPA/ DAVE MUSTAINE
Ilistracija/ EPA/ DAVE MUSTAINE

To im je rečenno u predstavništvu LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Prema rečima predstavnika LNR, ukrajinska vojska je iz mitraljeza velikog kalibra pucala na selo Molodjožno, koje je pod kontrolom Luganska.

Istovremeno je portparol Narodne milicije samoproglašene Donjecke Narodne Republike saopštio da su četiri pripadnika snaga DNR poginula u granatiranju koje su izvršile ukrajinske snage.

"Tokom granatiranja, predstavništvo DNR u Zajedničkom centru zatražilo je primirje preko koordinacionog mehanizma za evakuaciju ranjenog vojnika. Ignorišući još jedan zahtev i kršeći sve norme međunarodnog humanitarnog prava, pripadnici 93. brigade otvorili su vatru na pristiglo vozilo za evakuaciju, ispalivši više od 40 granata iz (oklopnog vozila) BMP-2", rekao je predstavnik Narodne milicije.

Prema njegovim rečima, evakuaciono vozilu gađano je ciljano, ukrajinske snage bezbednosti su upozorene na vreme i trasu njegovog kretanja.

"Sa žaljenjem saopštavamo da su u neprijateljskom granatiranju poginula četiri branioca naše republike", dodaje se u saopštenju.

Predstavnici DNR istakli su da oružane provokacije ukrajinskih snaga govore o odbijanju Kijeva da pristane da obezbedi primirje u Donbasu i da će u slučaju eskalacije samoproglašena Donjecka Narodna Republika preduzeti recipročne mere.

U predstavništu su podsetili da je nedavno Kijev predložio da se održi vanredni sastanak podgrupe za bezbednost "radi razmatranja bezbednosne situacije i donošenja odluka o povratku na strogi režim prekida vatre", što "zapravo, nije ništa drugo do još jedan pokušaj oponašanja burne aktivnosti za smanjenje tenzija u Donbasu".

"Svaka ‘mirovna’ inicijativa Kijeva nas previše košta. U slučaju dalje eskalacije na kontakt liniji, rukovodstvo republike će neminovno preduzeti recipročne mere u cilju zaštite života i zdravlja svojih građana", zaključuje se u saopštenju predstavništva DNR.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 468 idi na stranu