Nakon što su procurili tajni dokumenti za trajno odvajanje Kosova - "Ja sam radio na projektu"

Politikolog Ognjen Gogić kaže da je cilj projekta "Jačanje lokalnih glasova za pravičan razvoj" integracija Srba u kosovski sistem.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Shutterstock/Milan Adzic
Shutterstock/Milan Adzic

Pročitajte još:

Procurili dokumenti: Tajni plan Velike Britanije za trajno odvajanje Kosova od Srbije

Kao i njihovo približavanje Prištini, kao njihovom glavnom gradu.

Gogiće je, kao menadžer na projektu "Jačanje lokalnih glasova za pravičan razvoj", čiji je nosilac Nevladina organizacija "Aktiv", izjavio ovo za Kosovo onlajn.

Istraživački novinar Kit Klarenberg, koji istražuje ulogu obaveštajnih službi u oblikovanju politike i percepcije, nedavno je pisao o naporima Velike Britanije u ovom smeru, u okviru Programa nazvanog "Jačanje pozitivnog mira na Kosovu i u Srbiji", sa budžetom od pet miliona funti za period 2020-2022.

Ideja je da se među Srbima na Kosovu stvori veća podršku kosovskoj vladi, podstakne "narativ zasnovan na identitetu" i postigne "društvena promena na nacionalnom nivou".

Ognjen Gogić ističe da je projekat u kojem je on učestvovao samo jedan u nizu onih koje finansiraju zapadne vlade u cilju zaokruživanja kosovske nazivisnosti, na način kako njihove države vide Kosovo.

"Ja sam radio na projektu koji je predsednik Vučić komentarisao u Skoplju. Svi ti projekti manje više imaju isti cilj da se kroz projekte zaokruži kosovska državnost. Sve vlade finansiraju projekte koje odražavaju njihove spoljnopolitičke ciljeve. U pozadini ovog projekta jeste to da se pripadnici srpske zajednice u pojedinim opštinama više uputi ka Prištini i da Prištinu shvate kao svoj glavni grad i da od tih centralnih institucija traže usluge i svoja prava", kaže Gogić.

On objašnjava da ovo nije nužno loš stav jer građani iz srpske zajednice plaćaju porez centralnim institucijama i da u okviru toga imaju pravo da traže ostvarivanje svojih ciljeva.

"Plaćanjem poreza srpski građani na kosovu finansiraju centrani budžet i imaju pravo da traže svoje usluge. Imamo i predstavnike srpske zajednice u centralnim institucijama vladi, parlamentu tako da to doprinosi jačanju baze samih građana sa vladom u Prištini u pogledu ostvarivanju njihovih prava", ističe Gogić.

Što se tiče ovog projekta Gogić kaže da je izuzetno složen i da njega sprovodi pet organizacija na Kosovu i u južnoj Srbiji.

"Ja sam taj projekat napustio, jer sam uvideo da će se na kraju ovog projekta novac potrošiti, sve će na papiru lepo izgledati, ali nikakve usluge neće biti. Nikakva podrška se neće pružiti tim ljudima i stanje na terenu će ostati isto kao i pre realizacije ovog projekta. Organizacije koriste taj prostor da u samoj realizaciji ne dobace do ciljeve i da se ne trude da realizuju projekta na način na koji bi trebalo da izgleda", kaže Gogić.

Kada je reč o tome da se kroz ove projekte stvore neki novi mladi lideri na Kosovu Gogić kaže da je to loša interpretacija.

"Generalno je cilj da se na i Kosovu i u Srbiji među Srbima i Albancima osnaže mlade ljudi da unaprede sopstveni odnos i da preduzmu zajedničke inicijative koje treba da prevaziđu etničke razlike, ali i da budu kritičniji prema donosiocima odluka", zaključio je Gogić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 86 idi na stranu