Kina oštro osudila Ameriku: Krivi su za "tri greha"

SAD su krive za "tri greha" u odgovoru na pandemiju kovida 19 i pronalaženje porekla virusa, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Džao Liđijen.

Izvor: Sputnik

Petak, 30.07.2021.

20:31

Kina oštro osudila Ameriku: Krivi su za
Foto: Depositphotos, ruskpp

Omogućile su virusu da se širi bez praćenja, skrivale su istinu o virusu i tražile terorizam u praćenju porekla virusa, rekao je Džao odgovarajući na pitanja Kineskog internacionalnog radija.

"SAD su raspirivale vatru i ubrzavale svoju političku manipulaciju u vezi s otkrivanjem porekla. Time su dozvolile virusu da se širi bez praćenja", rekao je on.

Političke manipulacije SAD-a, prema njegovim rečima, izazvale su 35 miliona infekcija i više od 610.000 smrtnih slučajeva.

"SAD nisu preduzele efikasne mere kontrole izlaska, što je rezultiralo izvozom slučajeva iz SAD u mnoge zemlje. Uprkos međunarodnom protivljenju, SAD su vratile desetine hiljada ilegalnih imigranata zaraženih virusom kovid 19",rekao je on.

Istraživanja pokazuju, podseća Džao, da broj infekcija kovidom 19 i povezanih smrtnih slučajeva u Sjedinjenim Državama može biti čak 65 miliona odnosno 900.000, što je mnogo više nego u zvaničnoj statistici, prenosi Kineski internacionalni radio.

Kina je osudila SAD zbog politizacije pandemije kovida 19 i prebacivanja odgovornosti na druge zemlje, rekao je danas portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine odgovarajući na pitanje u vezi sa američkom politizacijom istrage o poreklu kovida 19. Portparol je naglasio da SAD ne poštuju ni nauku ni pravdu.

Kina je pozvala SAD da objave podatke i provere uzorke prikupljene u Sjedinjenim Državama u ranim fazama pandemije kovida 19 i da pozovu stručnjake Svetske zdravstvene organizacije (SZO) da istraže što je pre moguće laboratoriju Fort Detrik i preko 200 laboratorija u inostranstvu u potrazi za poreklom koronavirusa.

SAD bi takođe trebalo da pozovu stručnjake SZO da istraže Univerzitet u Severnoj Karolini i da objave podatke u vezi sa slučajevima među američkim vojnicima koji su prisustvovali Svetskim vojnim igrama 2019. godine u kineskom gradu Vuhanu, rekao je portparol.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: