Orbanov "rat" sa EU - odobrena pitanja za referendum

Mađarska Nacionalna izborna komisija odobrila je danas vladinu listu pitanja za budući referendum o pitanjima LGBT.

Izvor: Sputnik

Petak, 30.07.2021.

20:16

Orbanov
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Premijer Viktor Orban kaže da je referendum deo "ideološkog rata" sa Evropskom unijom.

Orban, koji je na vlasti od 2010. godine, predložio je referendum o zakonu vladajuće partije kojim se zabranjuje da se u školama deca uče o homoseksualnosti i transrodnim pitanjima, pojačavajući nesuglasice sa EU, preneo je Rojters.

Referendum bi trebalo da se održi početkom 2022. godine.

Orban se suočava sa teškim izborima sledeće godine i, kako dodaje britanska agencija, postao je sve radikalniji u socijalnoj politici kako bi, prema njegovim rečima, zaštitio tradicionalne hrišćanske vrednosti od zapadnog liberalizma.

Mađari će na referendumu biti upitani da li podržavaju održavanje radionica raznih seksualnih orijentacija u školama, bez roditeljskog pristanka i da li smatraju da procedure promene pola treba da se promovišu među decom.

Takođe će biti upitani da li materijal koji može da utiče na seksualnu orijentaciju treba da se pokazuje deci bez ikakvih ograničenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: