Kina zapretila: "Bez provokacija - odgovorićemo"

Kineski vojni i državni zvaničnici upozorili su danas Veliku Britaniju da ne provocira nakon što je poslala u Južno kinesko more grupu nosača aviona.

Izvor: B92

Petak, 30.07.2021.

11:58

Kina zapretila:
Foto: Olleg/Shutterstock

Grupa je predvođena nosačem aviona Kraljevske mornarice.

Portparol kineskog ministarstva nacionalne odbrane Vu Ćan je izjavio da poštuje slobodu plovidbe, ali da se odlučno protivi bilo kakvim pomorskim aktivnostima koje imaju za cilj da izazovu kontroverze, prenosi britanski list "Gardijan".

"Kineska mornarica će preduzeti sve potrebne radnje kako bi se suprotstavila takvom ponašanju", dodao je on.

Ovo je prvi put da je tu britanska grupa nosača aviona, predvođena nosačem "HMS Kvin Elizabet", uključujući dva razarača i dve fregate, raspoređena u azijsko-pacifički region.

Planirano je da otplovi u Japan - navodno sa zaustavljanjima u Indiji, Singapuru i Južnoj Koreji - kako bi se zajedno sa saveznicima održale vežbe, navodi list.

Očekivalo se da će putovanje izazvati veliko interesovanje u Pekingu, koji je u teritorijalnim sporovima sa nekoliko zemalja oko voda i ostrva u regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: