Čaba Der osuđen na 40 godina zatvora; Cigleru 4 godine robije

Čaba Der osuđen je na 40 godina zatvora zbog ubistva Nebojše Markovića na Banovom brdu 2019. godine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ Suwannar1981.gmail.com
Ilustracija: Depositphotos/ Suwannar1981.gmail.com

Alan Cigler je osuđen na četiri godine jer mu je pomogao u bekstvu.

Der i Cigler su optuženi za krivično delo teško ubistvo na podmukao način, jer su kao saizvršioci ubili Markovića. Tužilaštvo je u završnoj reči ostalo pri svemu što je već izreklo, a tražilo je 40 godina zatvora za Dera, a za Ciglera kaznu od 30 do 40 godina zatvora.

Der je priznao ubistvo u izjavi istražnim organima prilikom saslušanja u mađarskom pritvoru, dok je Cigler delimično priznao, odnosno potvrdio je da ga je on vozio kolima na Banovo brdo, ali je osporavao da je znao da će Der ubiti Markovića. Advokati optuženih su u završnim rečima osporili pravnu kvalifikaciju krivičnog dela, tvrdeći da je reč o običnom ubistvu za koje je zaprećena kazna zatvora do 15 godina, a ne teškom ubistvu, za koje je u vreme izvršenja ubistva bila zaprećena kazna do 40 godina zatvora.

Jedan list je objavio ovu Derovu izjavu u kojoj je naveo da je Markovića ubio kako bi predupredio da on sam bude ubijen. Navodno je saznao da je Marković bio zadužen da preda novac plaćenom ubici za njegovu likvidaciju, koja je već bila pokušana u Budimpešti. Cigler tvrdi da ga je Der doveo u zabludu tražeći od njega samo prevoz do Subotice, da bi onda promenio plan, pa tražio da ga vozi i do Banovog brda, gde je izvršio ubistvo i uvukao njega (Ciglera) u teško krivično delo.

Ovo je potvrdio i Der u svom iskazu mađarskoj polciiji, izvinjavajući se Cigleru što mu je tražio da mu pravi društvo, a onda ga uvukao u teško krivično delo. Zbog ubistva mađarskog biznismena, kao i još jednog ubistva u Amsterdamu, Der je u Budimpešti prvostepenom presudom osuđen na doživotni zatvor. Der je nakon bekstva iz Srbije uhapšen po poternici u Pragu početkom marta 2019. godine, odakle je izručen Mađarskoj.

Pre tri godine izašao je iz zatvora, gde je robijao zbog ubistva kriminalca Branislava Jelačića 2004. godine. Uhapšen je u Pragu 1. marta, a pored Srbije, koja ga traži zbog ovog ubistva, njegovo izručenje su tražile i Španija i Holandija i Mađarska kojoj je izručen 18. jula 2019. godine. Tereti se za ubistva u pomenutim državama koje su tražile njegovo izručenje.

Cigler je uhapšen u Subotici nedugo posle ubistva Markovića. On je vozio automobil "punto" kojim se Der dovezen na mesto zločina i kojim su zajedno pobegli nakon likvidacije Markovića.

I on je u oktobru 2018. godine izašao sa višegodišnje robije i tri meseca kasnije se opet našao iza rešetaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 136 idi na stranu