Rusija gaji nadu: "Preispitajte svoj stav"

Moskva se nada da će SAD i Ukrajina, koje se protive godišnjoj rezoluciji Generalne skupštine UN o borbi protiv glorifikacije nacizma, preispitati svoj stav.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/esfera
Ilustracija: Shutterstock/esfera

To se navodi u saopštenju ruske ambasade u Vašingtonu.

Rusija svake godine podnosi Generalnoj skupštini UN odgovarajuću rezoluciju. U decembru 2020. godine Generalna skupština usvojila je tu rezoluciju većinom glasova, dok su protiv bile samo Ukrajina i SAD, preneo je Sputnjik.

„Rusija osuđuje sve oblike rasne diskriminacije. Svake godine predstavljamo rezoluciju u Generalnoj skupštini UN ''Borba protiv glorifikacije nacizma i neonacizma''. Samo SAD i Ukrajina su protiv nje. Nadamo se da će one preispitati svoj stav“, navodi ambasada u svom saopštenju na Tviteru.

Rezolucija preporučuje zemljama da preduzmu odgovarajuće konkretne mere, „uključujući u zakonodavnoj i obrazovnoj oblasti, u skladu sa svojim međunarodnim obavezama u pogledu ljudskih prava, kako bi se sprečilo revidiranje ishoda Drugog svetskog rata i negiranje zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina počinjenih tokom Drugog svetskog rata“.

Autori dokumenta najoštrije osuđuju incidente povezane sa veličanjem i propagandom nacizma, posebno pisanjem grafita i crteža pro-nacističkog sadržaja, uključujući one na spomenicima žrtvama Drugog svetskog rata.

Rezolucija takođe poziva države da svim sredstvima eliminišu sve oblike rasne diskriminacije, ako okolnosti to zahtevaju i zakonski.

Dokument, osim toga, osuđuje upotrebu obrazovnih sadržaja u nastavi, kao i retoriku koja promoviše rasizam, diskriminaciju, mržnju i nasilje na osnovu etničke pripadnosti, nacionalnosti, religije ili uverenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 468 idi na stranu