"U BiH nema loših naroda"

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, povodom donošenja zakona o zabrani negiranja genocida, poručio je da ta odluka nije usmerena ni protiv jednog naroda.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ FEHIM DEMIR
EPA-EFE/ FEHIM DEMIR

Dodikova "osveta" drugi deo – 15 godina zatvora

Za to je naveo primer koncerta u Mostaru.

"Ja znam da je jednog ratnog zločinca dočekao pomoćni biskup i neki sveštenici sa misom zahvalnosti, pa je u Mostaru bio koncert podrške za šestoricu", naveo je Incko.

"Te stvari su se događale i još jednom kažem da moja odluka nije protiv nijednog naroda. Ovde žive tri dobra naroda, nema loših i zato nema kolektivne krivice", rekao je on u sredu za N1.

Reč je o koncertu i skupu podrške šestorici politickih i vojnih lidera "Herceg-Bosne", koji su pred Haškim tribunalom nepravosnažno osuđeni na ukupno 111 godina zatvora za ratne zločine nad Bošnjacima tokom 1993. i 1994. godine.

Incko je dodao da to ne treba gledati samo u smeru jednog naroda ili dva, taj zakon može kršiti svaki građanin. Naveo je i da bi dobar domaći zakon bio najbolje rešenje, ali da do toga nije došlo. Došlo je, međutim, kako je rekao, do eskalacije i veličanja ratnih zločinaca u većem obimu.

Govoreći o svom nasledniku Šmitu, rekao je da misli da on ima puno iskustva u parlamentarizmu pošto je bio u Parlamentu u Nemačkoj.

"Jednu stvar bih mu ostavio kao amanet ili savet, a to je vladavina prava. Sve što se radi ovde, javni tenderi i ostalo je pitanje pravne države. Ako nešto učini na tom području, onda će cela država biti pravna država", poručio je. Incko je građanima BiH poručio i da veruju u tu divnu zemlju.

"Verujte u ovu zajedničku kuću, u njoj ima mesta za sve", rekao je Incko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 166 idi na stranu