Ajatolah Hamnei se obrušio na Zapad - traži neprijateljski stav

Iranski vrhovni verski vođa, ajatolah Ali Hamnei obrušio se danas na Zapad tokom poslednjeg sastanka sa vladom odlazećeg predsednika Hasana Rohanija.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/ ABEDIN TAHERKENAREH
EPA/ ABEDIN TAHERKENAREH

Ta vlada je postigla polovičan nuklearni sporazum sa svetskim silama.

Hamnei je upozorio da je iskustvo pokazalo da "zapadnjaci ne pomažu, već udaraju gde i kad god je moguće".

Ajatola Ali Hamnei je ovo izjavio nedelju dana pre polaganja zakletve novoizabranog iranskog predsednika Ibrahima Raisija, ajatolahovog štićenika i tvrdokornog konzervativca, koji će predvoditi vladu Irana u nastavku posustalih Bečkih pregovora za oživljavanje tzv. iranskog nuklearnog dogovora, prenosi AP.

Hamnei je nazvao SAD tvrdoglavim i optužio ih za zastoj u pregovorima koji bi trebalo da ograniče iranski nuklearni program i obogaćivanje uranijuma u zamenu za ukidanje sankcija.

On je ocenio da je vlada prethodnog predsednika Hasana Ruhanija "bila naivna" i poručio da bi drugi trebalo da iskoriste stečeno iskustvo da se "Zapadu ne može verovati".

"Prethodna vlada je dokazala da poverenje prema Zapadu ne daje rezultate", poručio je Hamnei.

Poznavaoci prilika tvrde da je Raisi sklon da se vrati za pregovarački sto i prihvati sporazum o ograničavanju proizvodnje obogaćenog uranijuma u zamenu za ukidanje sankcija, dok je Hamnei na stanovištu da bi Iran trebalo da zauzme tvrđi, više neprijateljski stav.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 468 idi na stranu