Policajci: Tukli su nas, vređali, i pretili nam smrću FOTO

Četiri američka policajca svedočila su u Kongresu da su prebijani i vređani na rasnoj osnovi, da im je prećeno smrću i da su bili zabrinuti za svoje živote.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Jim Bourg/Pool via AP
Foto: Tanjug/Jim Bourg/Pool via AP

Oni su 6. januara pokušavali da odbrane Kapitol od pristalica odlazećeg predsednika Donalda Trampa.

Policajci su svedočili u Predstavničkom domu na prvom pretresu pred Komisijom koja istražuje događaje vezane za nasilnu provalu u zdanje Kongresa tokom sednice na kojoj su članovi najvišeg američkog zakonodavnog tela potvrđivali rezultate predsedničkih izbora.

Prvo pretres usredsređen je na svedočenja policajaca koji su napadnuti i pretučeni tokom upada izgrednika u Kongres. Jedan od policajaca Akvilino Gonel je u suzama ispričao kako je čuo vrisku svojih kolega i kako je imao osećaj da gubi dah, dok su ga gurali učesnici nemira.

"Ovako ću umreti, braneći ulaz", posvedočio je Gonel, prenosi Glas Amerike.

Na pretresu je osim Gonela svedočio i Heri Dan, takođe pripadnik policije Kapitola, kao i gradski policajaci Majkl Fanone i Danijel Hodžis, a oni su, prema dostupnim podacima, bili izloženi izrazitoj brutalnosti: prebijeni su, gaženi, prskani hemijskim sredstvima i vređani na rasnoj osnovi, dok je pojedinima čak i prećeno njihovim sopstvenim oružjem koje im je oduzeto tokom nereda.

Policajci su tokom tri i po sata svedočenja takođe kritikovali republikanske članove Kongresa koji su pokušavali da umanje težinu napada. Predsedavajući demokrata Beni Tomson rekao je u uvodnom izlaganju da će rad komisije biti "isključivo zasnovan na činjenicama" i da nema prostora za politiku ili stranačku ostrašćenost.

Većina republikanaca u Predstavničkom domu bila je protiv osnivanja komisije, za koju su ocenili da je politički motivisana, a članica Donjeg doma Kongresa Liz Čejni, jedna od dvoje republikanskih članova komisije i oštra protivnica bivšeg predsednika Trampa, branila je rad komisije i zatražila sveobuhvatnu istragu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 468 idi na stranu