Od danas i zvanično

U Službenom glasniku BiH u utorak su objavljene dopune Krivičnog zakona BiH, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločina.

Izvor: Tanjug

Sreda, 28.07.2021.

06:54

Od danas i zvanično
Foto: EPA-EFE/ FEHIM DEMIR

Danas te odredbe stupaju na snagu.

Prema podacima koji su dostupni na veb stranici Kancelarije visokog predstavnika u BiH, zakon stupa na snagu osam dana od dana objavljivanja na OHR-ovoj stranici ili dan nakon objave u Službenom glasniku BiH, u zavisnosti od toga koji od ta dva datuma nastupi ranije.

To znači da će nove odredbe Krivičnog zakona BiH, koje se odnose na negiranje genocida, danas stupiti na snagu, preneo je Klix.ba.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko 23. jula je objavio da je iskoristio Bonska ovlašćenja i nametnuo dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

Zaprećena je zatvorska kazna od šest meseci do pet godina robije.

Predsednici parlamentarnih stranaka sa sedištem u Republici Srpskoj usvojili su povodom odluke Incka pet zaključaka medju kojima je i i bojkot rada institucija BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: