Brojke "eksplodirale"; Preti nam novi talas, znatno pre jeseni

Beograd -- Nakon pojave delta soja u Srbiji, stručnjaci upozoravaju da će epidemija zadati još jedan "udarac" i čini se da se to već ostvaruje.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Shutterstok/Dragan Mujan
Foto: Shutterstok/Dragan Mujan

Drastičan skok brojki

Kon potvrdio: Postoji mogućnost uvođenja obavezne vakcinacije

Danas je u Srbiji posle više od dva meseca registrovano više 300 novoobolelih, tačnije 332, u jednom danu što ukazuje na drastičan skok broja zaraženih i pogoršanje epidemiološke situacije, pa se nameće pitanje - da li ulazimo u novi talas?

Ako se pogledaju korona-brojke u poslednjih mesec dana, može se primetiti kako postepeno rastu uz povremena stagniranja, ali i nagle skokove u poslednjih nekoliko dana.

Pre tačno mesec dana, 28. juna dnevni broj zaraženih bio je 84 što je četiri puta manje od aktuelnih brojki.

Osim toga, u drugoj polovini jula bilo je skokova broja zaraženih koronavirusom do malo više od 200 osoba, ali u periodu kada je epidemija bila pod kontrolom (tokom poslednja dva meseca) Srbija nije imala dnevni presek sa više od tri stotine obolelih.

Od 30. maja u Srbiji nije na dnevnom nivou otkriveno više od 300 novih slučajva. Samo je 2. juna ta brojka došla do 287, nakon čega sledi postepeni pad broja zaraženih.

U periodu od 18. do 12 jula brojke su uglavnom ispod stotinu, ili malo iznad, a već od 13. jula evidentan je porast broja zaraženih koji svakim danom sve više raste.

Šta će biti sa školskom godinom? VIDEO

Iako broj novozaraženih raste, dobro je da broj preminulih nije u porastu.

Kada je reč o broju preminulih, on ne raste - početkom juna ta brojka se kretala od 6 do 7 preminulih u danu, dok danas nema preminulih od kovida 19, a i prethodnih dana taj broj je bio znatno manji.

To potvrđuje informacije o novom soju koji je, kako stručnjaci tvrde, daleko zarazniji, ali ne izaziva teške kliničke slike kod pacijenata. Ipak, lekari svakodnevno pozivaju građane da se vakicnišu jer je to jedini način da se epidemija stavi pod kontrolu. S druge strane, u Srbiji je vakcinacija, čini se, opala zbog - pretpostavlja se - godišnjih odmora, lepog vremena i pada broja zaraženih u prethodnom periodu.

Najnovije brojke svakako upozoravaju, a danas zaseda i Krizni štab što je odgovor nadležnih na pogoršanje epidemiološke situacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 196 idi na stranu