Građani zaključani u kućama, zatvorena igrališta; "Podsetilo je na rat, još nije gotovo" FOTO/VIDEO

U industrijskoj zoni nemačkog grada Leverkuzena, nedaleko od pogona farmaceutskog diva Bajera, jutros se dogodila snažna eksplozija.

Izvor: Jutarnji list

Utorak, 27.07.2021.

15:58

Građani zaključani u kućama, zatvorena igrališta;
EPA-EFE/Sascha Steinbach

Civilna zaštita je ovu eksploziju kvalifikovala kao "ekstremnu pretnju" zbog puštanja u atmosferu brojnih štetnih stvari, kao što su pesticidi, azbest, insekticidi, prenosi "Jutarnji list".

Još uvek nije poznat uzrok strahovite eksplozije u industrijskoj zoni Hempark, iznad koje se nadvio gusti crni oblak dima.

Kako je saopštila firma "Kurenta" koja upravlja Hemparkom, jedna osoba je poginula, četiri su nestale, a 16 osoba je povređeno, od kojih četvoro teže, u velikoj tragediji koja se dogodila u spalionici otpada Birig, gde je izbio požar u jednoj od cisterni.

"Ovo su teški trenuci za Leverkuzen. Jedna osoba zadobila je teške opekotine", izjavio je upravnik Hemparka Lars Fridrih na pres-konferenciji dodavši da se ta osoba bori za život, piše Fokus. "Trenutno se ne može reći koliko sadržaja rezervoara je izgorelo", izjavio je rekavši da je u rezervoarima bio čuvan proizvodni otpad te da su gorela ukupno tri rezervoara.

"Potpuno su ili delimično uništeni u požaru", rekao je.

Iz vatrogasnog društva Leverkuzen su upozorili da stanovnici i dalje moraju ostati u svojim domovima, ali da je uspostavljena telefonska linija na kojoj se nude pojašnjenja vezano za incident.

Gradonačelnik Leverkuzena Uve Rihrat pozvao je na veliki oprez stanovnike kada u vrtu beru voće i povrće upozorivši da ga treba temeljno oprati pre konzumacije. Takođe je obavestio i da su zatvorena dečja igrališta.
EPA-EFE/Sascha Steinbach
Iako su stanovnicima naredili da se zatvore u kuće i da ne uključuju klima-uređaje, vatrogasci su saopštili da su prva merenja kvaliteta vazduha na severu Kelna, udaljenog 18 kilometara, pokazala da trenutno nema opasnosti za stanovništvo. Merenja će se nastaviti. Bez obzira na to, vozači su zamoljeni da drže prozore zatvorene i da ne uključuju ventilaciju.

"Gašenje požara moglo je da počne tek kada smo dalekovod isključili s mreže. To se sada dogodilo, počinju radovi na gašenju", saopštile su gradske vlasti u 12 sati. Matija Skorić, Hrvatica koja živi u Leverkuzenu desetak kilometara od industrijske zone, za RTL.hr je rekla da je u trenutku eksplozije bila u kući.

"Bila je to jaka eksplozija, svi prozori su se zatresli. Podsetilo me na ratno vreme. Čula se jaka eksplozija, videli smo oblak dima i odmah smo morali da zatvorimo prozore pošto nismo znali šta je u tom dimu i u vazduhu. Još moramo da ostanemo u svojim kućama. Misle da će možda doći do još jedne eksplozije s obzirom na požar", objasnila je. Ispričala je kako je situacija u Leverkuzenu haotična te da ima dosta povređenih radnika fabrike Bajer.

Nakon eksplozije bilo je dosta kontradiktornih informacija, a jedna od njih je upućivala da se incident dogodio u farmaceutskoj firmi Bajer. Portparol firme je te informacije negirao iako Bajer ima svoje pogone u industrijskoj zoni.

Policija je zbog eksplozije zatvorila auto-put A1 koji prolazi kraj Leverkuzena, ali i pristupne puteve.

I portparol Hemparka Matijas Šajthauer je potvrdio da uzrok eksplozije još uvek nije poznat. U Hemparku se proizvodi više od 500 hemikalija, pre svega onih za nitriranje i hloriranje, arome, fine hemikalije i slično.

U skladištu Birig se reciklira kontaminirani opasni hemijski otpad, kako stoji na internet-stranici Hemparka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: