"EU ne priznaje Kosovo. To je problem"

Politički analitičar Miljazim Krasnići izjavio je da EU od početka ima pogrešan pristup u procesu dijaloga Kosova i Srbije, koji po njemu, vodi u kontrasmeru.

Izvor: Kosovo online
Podeli
 EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD / POOL
EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD / POOL

Poruka iz Amerike: Priština ima pravo da ne prihvata teritorijalne promene, ali onda...

On smatra da bi najpre trebalo razgovarati o sveobuhvatnom pravno- obavezujućem sporazumu, pa tek onda pronalaziti rešenja za ostala tehnička pitanja.

"Poslednji susret premijera Kurtija i predsednika Vučića otkrio je veliki problem koji postoji u celokupnom dijalogu, a koji je po mom mišljenju od samog početka postavljen na 'krivoj nozi'. Sama činjenica da Evropska unija ne priznaje Kosovo, postavila je učesnike u neravnopravan položaj, i to sa jedne strane izaziva frustraciju kosovske strane, a sa druge aroganciju srpske delegacije. Umesto da prilagođava i normalizuje stanje to zapravo pogoršava situaciju. Tematika je takva da ne omogućava da se nađe neko rešenje, činjenicom da Srbija ne priznaje Kosovo ne mogu se rešiti tehnička i administrativna pitanja, a oni se uporno time bave", kaže Krasnići.

Prema mišljenju Krasnićija, najbolji način za rešavanje problema između Beograda i Prištine je da se postigne sveobuhvatni dogovor koji bi otvorio put članstva u EU.

Kosovo i Srbija su po njemu povezane i bez rešavanja međusobnih problema neće moći da ostvare jedan od svojih najvećih ciljeva, približavanje ili učlanjenje u EU.

"Za 22 godine Kosovo i Srbija nisu uradile i ne rade na tome, onako kako bi trebalo da se izdvoji taj patološki status i da se iznađe put ka Evropskoj uniji, a dok se to ne reši neće moći ni da se približe, a kamoli da postanu njene članice", kaže Krasnići.

On ne veruje da će u skorije vreme doći do nekih pomaka u dijalogu, imajući u vidu da na Kosovu i u Srbiji predstoje izborni procesi, tek nakon toga se kaže Krasnići mogu očekivati konkretniji koraci.

Krasnići ukazuje da kosovski i srpski politički lideri ne rade ništa kako bi pripremili svoje građane za prihvatanje kompromisa, koji će biti neophodni u cilju postizanja sporazuma, dodajući da će Srbiji biti teže da svoju javnosti pripremi za završnicu procesa uzajamne normalizacije odnosa.

"Javno mnjenje u Srbiji i na Kosovu nije pripremljeno za bilo kakvu odluku o nekom dogovoru. U tom smislu, naročito u Srbiji niko nije pripremljen za priznanje Kosova, to nije samo vlada nego i opozicija, Srpska pravoslavna crkva, civilno društvo i mediji, trebalo bi premanentno pripremiti javno mnjenje za novu realnost koja bi trebalo da nastupi nakon pronalaska nekog održivog rešenja", zaključuje Krasnići.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 86 idi na stranu