"Ne možemo to dozvoliti - to je direktan udar na RS"

Predstavnik Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić izrazio je optimizam da će se RS izboriti protiv odluke Valentina Incka.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Profimedia
Ilustracija: Profimedia

Inckova odluka tiče se zabrane i kanžnjavanja negiranja genocida u Srebrenici.

U izjavi za Tanjug Kesić je rekao da ni, između ostalog, ni Brisel ni Vašington ne stoje uz Inckovog kršenja Dejtonskog sporazuma.

"Optimista sam, jer vidim reakcije iz Vašingtona i Brisela, da ne postoji odlučnost da u ovakvom prekršaju Dejtonskog sporazuma stoje uz Incka", rekao je Kesić

On je dodao da ga ta činjenica ohrabruje i da se zbog toga nada da će uslediti pristisak Vašingotona i Brisela da se ne ide u radikalizaciju i eskalaciju, već da se odluka poništi kako bi normalno odlučivali o svakom drugom pitanju.

"Inckova odluka je nepihvaljtiva, ne treba tražiti bilo kakav kompromis za tavku odluku Visokog predsavnika. To pravno nasilje treba baciti sa strane, pregaziti i krenuti u saradnju", rekao je Kesić.

On je ocenio da su odluke Visokog predstavnika produženje nasilja prema RS, preko Dejtonskog sporauzma, ali po kojem on nema takve nadležnosti i nema nikakve mogućnosti da donosi zakone.

Prema Kesićevim rečima, Incko je napravio nelegalni prekršaj Ðetonskog sprazuma i međunarodnog prava.

"RS ima pravo da brani nadležnosti i autoritet institucija i građane RS jer je ovo direktan udar na građane - Incko uredbom stavlja RS i većinu građana u poziciju kriminala jer svi dele isto misljenje što se tiče zločina u Srebrenici - da je bio zločin a ne genocid i to ga stavlja u kategoriju krivičnog dela i grupu kriminalaca", smatra Kesić.

To je, kako kaže, način da se kriminalizuje RS i njeni građani i srpski narod i svi odgovori iz Banjaluke koji slede su reakcija na pravno nasilje Incka.

"Nadam se da svi potezi koji se vuku u jedinstvenoj situaciji u RS u kojoj postoji sloga između opozicije i stranaka na vlasti da će doneti brzo zaključak i rešenje da sa strane stavi štetna odluka koja ugozava bdudućnost BiH", rekao je Kesić.

On je izrazio nadu da će se vratiti na kolosek na kojem se dogovaraju legitimni predstavnici sva tri konstitutivna naroda, jer je to jedini put.

Kesić naglašava da je svaki potez RS opravdan ako poskušaju da ga implementiraju, uključujući i mogućnost da se van snage stavi zakoni zajedničke države.

"Ne možemo dozvoliti da se dovodi u pitnje RS, jer je to direktan udar na RS", rekao je Kesić i izrazio nadu da se to razume i u Begradu i naglasio da podrška Beograda treba da bude još jača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 166 idi na stranu