Reakcije posle odluke Republike Srpske: "Ko gubi, ima pravo da se ljuti"

Odluku lidera stranaka u RS da bojkotuju rad u ustanovama u BiH prokomentarisali su član Predsedništva BiH Željko Komšić i predsednik SDA Bakir Izetbegović

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: EPA-EFE/ Andrej Cukic
Foto: EPA-EFE/ Andrej Cukic

Pročitajte i:

Odbačen Inckov "zakon"

Svako ko Srpsku i Srbe nazove genocidnim krivično će odgovarati

Novi zakon u BiH - zabrana negiranja genocida u Srebrenici: "Savest mi nije dozvolila"

Smatraju da taj bojkot neće dugo trajati.

"Razumem teške emocije koje su zapljusnule blok političkih stranaka iz RS-a, jer su neke od njihovih temeljnih ideja doživele poraz. Ko gubi ima pravo da se ljuti. Odljutiće se, pre ili kasnije. Biće to u redu", rekao je Komšić za "Kliks" povodom odluke da će krivično odgovarati svako ko Srpsku i Srbe nazove genocidnim.

Izetbegović ističe da je odluka o bojkotu doneta sedam dana pre početka avgusta, kada je vreme kolektivnih godišnjih odmora državnih organa vlasti, javlja taj bosanski portal.

"Verovatno će da taktiziraju da vide da li mogu nešto da dobiju u narednih 40 dana, a onda će se u septembru sve nastaviti… Jedno vreme će da prave krizu i onda će da odustanu, jer nisu u pravu", kazao je Izetbegović.

Potom je upitao koje je to pravo ugroženo srpskim predstavnicima.

"Pravo da negiraju genocid, pravo da slave ratne zločince, pravo na jedan aparthejd koji živimo u RS. U RS imamo 20 odsto nesrba, a samo je tri posto na rukovodećim funkcijama. U Republici Srpskoj je Bošnjacima zabranjen bosanski jezik, u RS se osveštavaju, dakle imaju srpske slave pravoslavne, državne institucije, škole. Oni misle da su ugroženi?", rekao je Izetbegović.

Podsećanja radi, visoki predstavnik BiH Valentin Incko nametnuo je izmene Zakona u BiH, kojim se kažnjava negiranje genocida, odnosno veličanje ratnih zločinaca.

Dačić: Inckova odluka izaziva podele

Odluku odlazećeg Visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne dopunu zakona kojom se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić vidi kao potpuno nepotrebnu i uperenu protiv interesa srpskog naroda.

"Ovaj potez nije dobar, jer je iritantan i izaziva podele", rekao je Dačić gostujući na Pinku.

Dodao je da se time ustanovljava obaveza da svi moraju da pođu od toga da je srpski narod genocidan što je, ističe, suprotno našim interesima i ne odgovara istini, onome što se desilo u BiH.

Kecmanović: Sledi internacionalizacija problema zbog Incka

Politikolog Nenad Kecmanović ocenio je danas da, zbog odluke odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka da nametne zakon o zabrani i kažnjavanju negiranja genocida, sledi internacionalizacija problema i dalje zaoštravanje situacije do međunarodne konferecije o Bosni.

Kecmanović za Tanjug kaže da, nažalost, ne veruje da možemo očekivati brži izlaz iz sutacije nastale odlukom Valentina Incka.

"Incka već iduće nedelje treba da zameni (Kristijan) Šmit koji za stalne članice Saveta bezbednosti UN Rusiju i Kinu ''ne postoji'', a za Srpsku, koja čini pola BiH, ''samo je gost''", rekao je Kecmanović.

Šmit, kaže, nema ni legimitet, ni legalitet da sprovede Inckov zakon, a ni autoritet da ga ukine, te sledi internacionalizacija i dalje zaoštravanje situacije do međunarodne konferencije o Bosni.

Povodom odluke da predstavnici Srpske od danas ne učestvuju u radu i odlučivanju u zajedničkim institucijama BiH, kao odgovor na Inckov zakon, Kecmanović kaže da je, srećom, Srpska pokazala da zna da se brani kada je složna.

"Zajednički organi naprosto neće moći da funkcionišu dok će entiteti nastaviti normalno da funkcionišu. To praktično znači da će Srpska biti funkcionalna Republika, a BiH još nefunkcionalnija zajednica nego što je do sada bila", rekao je Kecmanović.

Na pitanje koliko je moguće da ne zažive namere odlazećeg visokog predstavnika, Kecmanović naglašava da niko ne može uhapsiti čitav narod.

"Ako se deset, pedeset, sto ili više hiljada ljudi u RS potpišu da u Srebrenici nije bio genocid, onda je sankcija fizički neprimjenjiva, jer prevazilazi kapacitete pravosuđa i zatvora", rekao je profesor.

Dodaje da Zakon koji se masovno krši ne može da zaživi.

"Ako upotrebom nasilja većeg intenziteta i širih razmera, te izdajom i nejedinstvom srpskog naroda ipak zaživi, biće to zamiranje RS", rekao je Kecmanović i naglasio da to i jeste u krajnjoj liniji namera tzv. međunarodne zajednice.

Prema njegovim rečima, ići će se logikom da je narod, koji masovni zločin u Srebrenici neće da nazove genocidom, i sam narod “genocidaša”, a RS koju je stvorio takode je “genocidna tvorevina”.

"Vraćaju nas u mračno vreme (Volfganga) Petrića i (Pedija) Ešdauna, vreme bonskih ovlašćenja, vreme nametanja zakona, smene izabranih političara i otimanja entitetskih nadležnosti", naveo je on.

Kecmanovih upozorava da je nametanje zakona već počelo, a uskoro će, kako kaže i ostalo.

"Srećom Srpska je pokazala da zna da se brani kada je složna, a i globalni odnos snaga se promenio", rekao je on.

Vulin: Destabilizacija BiH posle odluke Visokog predstavnika, RS se oseća ugroženo

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin ocenio je danas u Zvorniku da je odluka Visokog predstavnika u BIH Valentina Incka o nametanju zakona o negiranju genocida dovela do destabilizaciji BiH i do toga da se Republika Srpska oseća "veoma ugroženo".

Vulin je odluku Visokog predstavnika ocenio kao "štetnu i pogrešnu", te ukazao da "nametanje istine nikada nije moguće i nije nešto što bi, na bilo koji način trebalo uraditi", saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

On je rekao i da "Republika Srpska neće ostati bez podrške Srbije dok je vodi Aleksandar Vučić", dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 166 idi na stranu