Kon potvrdio: Postoji mogućnost uvođenja obavezne vakcinacije

Predrag Kon izjavio je danas da po zakonu postoji mogućnost propisivanja obavezne vakcinacije za odrasle.

Izvor: Tanjug

Utorak, 27.07.2021.

19:19

Kon potvrdio: Postoji mogućnost uvođenja obavezne vakcinacije
Screenshot TV Prva

"Ono što je zakonski omogućeno, to je da bude ili obavezna ili preporučena u vanrednoj situaciji, kakva je ovakva jedna epidemija", rekao je Kon.

On je naglasio da ne može da ulazi u to šta o tome kaže Ustav i dodao da on lično nije za obaveznu vakcinaciju svih, kao i da misli da to nije neophodno.

"Ali jesam za obavezujuću vakcinaciju onih koji to iz moralnih razloga moraju da urade zbog profesije koju obavljaju", rekao je Kon pominjući zdravstvene radnike.

Na pitanje šta se može očekivati kada deca krenu u školu od 1. septembra, Kon je rekao da je Agencija za lekove i medicinska sredstva jasno rekla da je vakcina bezbedna za uzrast od 12 do 17 godina.

Dodao je i da ako neko neće da vakciniše dete, onda "jednostavno treba da pristane na neke stvari koje će biti drugačije za njega", ali je rekao da ne može da pojasni kako bi to izgledalo.

Govoreći o porastu broja zaraženih Kon je kazao da su 92 od 290 novih slučajeva koronavirusa 27. jula zabeleženi u Beogradu.

"Mogu da vam kažem da je to oko 35 na sto hiljada u Beogradu za nedelju dana, a za celu Srbiju to je negde 21. Jasno se vidi da je Beograd odskočio i da je u Beogradu situacija najmanje dvostruko gora od proseka u Srbiji", rekao je on.

Upitan o mogućnosti davanja treće doze vakcine, Kon je rekao da će o tome biti reči sutra na sednici Kriznog štaba.

"Sutra ćemo dobiti objašnjenje. Nacionalni komitet je izašao u javnost sa preporukom da to treba za sve koji su stariji od 70 godina, koji imaju oslabljen imunitet, za pojedine hronične bolesnike", rekao je Kon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: