Prevrnuo se čamac u Sredozemnom moru; Preminulo 57 migranata

Čamac koji je prevozio migrante iz Afrike prevrnuo se danas u Sredozemnom moru kod obale Libije, i pretpostavlja se da se udavilo 57 ljudi.

Izvor: Beta
Podeli
Foto-ilustracija: EPA-EFE / HANNAH VALLACE BOVMAN HANDOUT HANDOUT
Foto-ilustracija: EPA-EFE / HANNAH VALLACE BOVMAN HANDOUT HANDOUT

Čamac je isplovio iz libijskog grada na zapadu Humsa u nedelju, rekla je Safa Msehli, portparolka Međunarodne organizacije za migracije.

Osamnaest migranata spasli su i vratili na obalu ribari i libijska obalska straža.

Preživeli koji su iz Nigerije, Gane i Gambije, kažu da se brod zaustavio zbog problema s motorom, a zatim se prevrnuo usred lošeg vremena.

To je najnovija nesreća u Sredozemnom moru dok je poslednjih meseci sve više pokušaja prelaska iz Libije u Evropu.

Humanitarna organizacija "Amnesty International" je saopštila da je u prvih šest meseci ove godine više od 7.000 ljudi presretnuto na moru i prisilno vraćeno u logore u Libiji.

Libija je poslednjih godina dominantna tranzitna tačka za migrante koji beže od rata i siromaštva u Africi i na Bliskom Istoku.

Grupe za zaštitu prava i zvaničnici UN koji rade s migrantima i izbeglicama, godinama su prenosili njihova svedočenja o sistematskom zlostavljanju u logorima u Libiji: prisilni rad, premlaćivanje, silovanje i mučenje. Zlostavljanje je i sredstvo da se iznudi novac od porodica pre no što se migrantima dozvoli da napuste Libiju čamcima trgovaca ljudima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 468 idi na stranu