Kina upozorila SAD: Ponavljate Trampove greške

Šef kineske diplomatije Van Ji izjavio je na sastanku sa Vendi Šerman da aktuelna američka administracija nastavlja da sprovodi pogrešnu politiku prema Pekingu

Izvor: Sputnik
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/azb020
Ilustracija: Shutterstock/azb020

Kako su naveli, to je politika koje se pridržavao i bivši predsednik Donald Tramp.

"Nova vlada Sjedinjenih Američkih Država u celini nastavlja sa pogrešnom politikom prethodne administracije prema Kini.

To čini pojačavajući obuzdavanje i pritisak na Peking i odlučno se protivimo tome", izjavio je šef kineske diplomatije. Prema njegovom mišljenju, ti problemi nastaju jer Vašington doživljava Peking na pogrešan način.

"Želim jasno da kažem Americi da razvoj i preporod Kine ima ogromnu unutrašnju pokretačku snagu i da je neizbežan trend u istoriji.

Takođe želim jasno da kažem Vašingtonu da će Peking nastaviti da sledi put mirnog razvoja, da se pridržava uzajamno korisne strategije transparentnosti, kao i da nikada neće ići utabanom stazom gde 'jaka zemlja nužno mora da bude uzurpator", objasnio je on.

Kako je rekao, Kina je spremna da ostvari zajednički razvoj i da radi na zajedničkom prosperitetu sa svim zemljama sveta, uključujući SAD.

Zamenica američkog državnog sekretara je u radnoj poseti kineskom Tjencinu 25-26. jula, u okviru koje se sastala sa šefom kineske diplomatije i zamenikom ministra spoljnih poslova Kine Se Fenom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 468 idi na stranu