Gordana Tadić razrešena dužnosti glavnog tužioca BiH

Gordana Tadić smenjena je sa mesta glavnog tužioca Bosne i Hercegovine, saopštio je danas Visoki sudski i tužilački savet (VSTS).

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ suwannar1981
Ilustracija: Depositphotos/ suwannar1981

I to nakon odluke prvostepene disciplinske komisije za tužioce.

Tadićevoj je izrečena disciplinska mera premeštanje sa mesta glavnog tužioca BiH na mesto tužioca Tužilaštva BiH, prenela je RTRS.

Iz VSTS-a su naveli da je komisija u predmetu protiv Tadićeve utvrdila da je počinila disciplinski prekršaj "nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti".

U saopštenju se navodi da je Komisija, odlučujući po disciplinskoj tužbi Kancelarije disciplinskog tužioca VSTS-a BiH, donela odluku protiv Tadićeve kojom se utvrđuje disciplinska odgovornost za disciplinske prekršaje, postupajući suprotno Etičkom kodeksu za tužioce.

Oni propisuju da će tužilac posvetiti profesionalnu delatnost svojim dužnostima, koje uključuju ne samo obavljanje tužilačke funkcije nego i ostale poslove relevantne za poslovanje tužilaštva, čime je iskazala nemar i počinila disciplinski prekršaj "nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti", pojašnjeno je u saopštenju.

Dodaje se i da je Tadićeva "pokazala nemar ili nepažnju" i iz tačke 17. koja podrazumeva "propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtevima Saveta" Zakona o VSTS-u.

Protiv ove odluke, napominju u VSTS-u, može se podneti žalba Drugostepenoj disciplinskoj komisiji VSTS-a BiH u roku od osam dana od dana prijema odluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 166 idi na stranu