Politička kriza paralisala zemlju mesecima; predsednikov poslednji potez: Raspustio parlament i premijera

Predsednik Tunisa Кais Said saopštio je večeras da je raspustio parlament i otpustio premijera Mečičija, posle današnjih protersta protiv tuniskih lidera.

Izvor: Beta

Nedelja, 25.07.2021.

23:37

Politička kriza paralisala zemlju mesecima; predsednikov poslednji potez: Raspustio parlament i premijera
EPA-EFE/MOHAMED MESSARA

Predsednik Said je povukao te poteze na osnovu člana 80 ustava zato što se Tunis suočava sa pikom epidemije korona virusa i dubokom političkom krizom koja je paralisala zemlju mesecima.

U Tunisu su danas održani nasilni protesti zbog pogoršanja ekonomske, socijalne i zdravstvene situacije u toj severnoafričkoj zemlji.

Više hiljada ljudi, uglavnom mladih, je uprkos velikoj vrućini i kršeći sanitarne mere zbog korona virusa, izašlo na ulice glavnog i drugih većih gradova u zemlji uzvikujući "napolje". Oni su tražili raspuštanje parlamenta Tunisa i vanredne izbore.

Organizator protesta, koji je održan na 64. godišnjicu proglašenja nezavisnosti Tunisa, je grupa "Pokret 25. jul".

Snage bezbednosti bile su raspoređene oko svih važnih institucija, policija je bacila suzavac na demonstrante koji su gađali policajce, a nekoliko njih je uhapšeno. Sukobi policije i demonstranata su se dogodili i u gradovima Nabeul, Sus, Keruan, Sfaks i Tozeur.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: