Neotkriveni podaci o koroni mogli su da spasu milione života: "Svet je to morao odmah da sazna"

Naučni časopis "Lanset" imao je od početka širenja kovida 19 ekskluzivan pristup naučnim radovima koji su potvrđivali prenošenje patogena sa čoveka na čoveka.

Izvor: Sputnjik

Nedelja, 25.07.2021.

16:27

Neotkriveni podaci o koroni mogli su da spasu milione života:
EPA-EFE/Giuseppe Lami

Ali, britanski časopis je to krio, piše "Dejli mejl" pozivajući se na knjigu britanskog naučnika Džeremija Farara, a prenosi "Sputnjik".

Farar je ukazao da su u Kini počeli da skreću pažnju na novi virus krajem 2019. godine kada su registrovani prvi slučajevi u Vuhanu.

"Lanset" je, očigledno, bio pod pritiskom kineskih vlasti koje nisu želele da se te informacije šire, tvrdi on.

Prema njegovim mišljenju, informacije koje su izdavačima bile poznate u trenutku izbijanja pandemije mogle su da zaustave porast broja zaraženih i da spasu milione života.

Ipak, "Lanset" nije objavio prva istraživanja kineskih lekara u trenucima kada je "bila važna svaka sekunda" i nije prihvatio savete vodećih epidemiologa.

Farar navodi na časopis nije obelodanio ni dokaze da virus mogu da šire i oni koji boluju od korone bez ikakvih simptoma.

"Svet je to morao odmah da sazna… Brzina je možda važnija od svega ostalog u vreme epidemija", navodi Farar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: