Ministar odbrane SAD: Avganistan da uspori ofanzivu talibana

Prvi posao avganistanskih snaga bezbednosti bio da se uspori ofanziva talibana pre nego što krenu da osvajaju teritorije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Deposit/ stillfx
Foto: Deposit/ stillfx

Ovo kaže američki ministar odbrane Lojd Ostin i dodaje da bi regularne snage vlade u Kabulu moraju da se konsoliduju oko strateški važnih delova zemlje.

Rojters je izvestio da avganistanska vojska preispituje svoju ratnu strategiju protiv talibana, kako bi koncentrisala snage oko najkritičnijih područja poput Kabula i drugih gradova, graničnih prelaza i vitalne infrastrukture.

Ostin je oprezno rekao da veruje da su snage vlade Avganistana sposobne da napreduju, rekavši "videćemo šta će se dogoditi".

Talibani preuzimaju kontrolu nad sve većim delovima teritorije, a Pentagon procenjuje da je to oko polovine avganistanskih provincija.

Talibani vrše pritisak i na oko polovinu provincijalnih prestonica i pokušavaju da ih izoluju.

Sjedinjene Države nastavile su da izvode vazdušne udare i da pružaju podršku vladinim snagama koje su izložene vojnom pritisku pritiskom talibana.

Predsednik SAD Džozef Bajden obećao je da će pružiti finansijsku pomoć regularnim avganistanskim snagama i udvostručiti diplomatske napore na da se prevaziđe zastoj u mirovnim pregovorima.

On je u petak odobrio da se izdvoji 100 miliona dolara iz hitnog fonda za "pokrivanje neočekivanih hitnih" potreba izbeglica uključujući i Avganistance podnosioce zahteva za imigracionu vizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 468 idi na stranu