Kurti greši?

Demokratska partija Kosova i Alijansa za budućnost Kosova kritikovale su kosovsku vladu i premijera Aljbina Kurtija zbog načina kako vodi dijalog s Beogradom.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ
Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Iz DPK i ABK ocenjuju da Kurti nije spreman za dijalog i da treba da zatraži od američkog predsednika Džoa Bajdena specijalnog izaslanika za dijalog.

Iz DPK i ABK ocenjuju da Kurti nije spreman za dijalog i da treba da zatraži od američkog predsednika Džoa Bajdena specijalnog izaslanika za dijalog.

Poslanica DPK Ariana Musljiu Šoši je izjavila da premijer nije transparentan po pitanju dijaloga i da ništa novo nije ponudio u dijalogu odnosu na prethodne premijere.

"Opozicioni poslanici su bez informacija u vezi sa Kurtijevim pristupom dijalogu, nemamo nijedan njegov izveštaj pre odlaska u Brisel. I Bisljimi je održao satanke o kojima ništa ne znamo i nemamo informacije, ne znamo principe. Dijalog se pretvorio u unutrašnju političku bitku, umesto da budemo jedinstveni po tom pitanju. Kurti ne brani vrednosti koje ni prethodni premijeri nisu - pozicija, suverenitet, državnost Kosova i nestali. Ništa novo, sedi za stolom kršeći sva obećanja koja je dao biračkom telu“, rekla je Musljiu Šoši.

Istakla je da mora da postoji dogovor unutar političkih subjekata kako bi dijalog uspeo.

"Sama činjenica da Kurti učestvuje na sastancima ne znači da je u pitanju stagnacija, to je pokušaj nastavka dijaloga, ali Kurti mora imati dogovor unutar političkih entiteta i političkih pozicija da bi bio uspešan u Briselu“, rekla je Musljiu Šoši.

Ocenila je da nastavak dijaloga ide samo u korist Srbije.

"Nastavak procesa bez konačnog sporazuma odgovara samo Srbiji i oni rade ovaj posao jer imaju izbore sledeće godine“, rekla je Musljiu Šoši.

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadriaj je izjavila da Kurti misli da je u Briselu ispred pristalica Pokreta Samoopredeljenja.

"Još uvek nemamo platformu za razgovore koja pojašnjava o čemu treba razgovarati, a o čemu ne, nemamo ni principe, znajući da Kurti ide na razgovore posle prazničnog maratona u Grčkoj i Francuskoj, bez pripreme i konsultacija, njegovo ponašanje nije iznenađujuće“, rekla je Kadrijaj.

Istakla je da Kurti ima zakonsku obavezu da podnese izveštaj Skupštini Kosova, što nije učinio ni posle prvog, a ni drugog sastanka.

Dodala je da ABK ima principe za dijalog i da zahteva da Zajednica srpskih opština nema izvršna ovlašćenja, i da može da se formira u skladu sa presudom Ustavnog suda.

"Sporazum i proces dijaloga moraju se završiti uzajamnim priznanjem, i tražimo od Kurtija da od predsednika Bajdena zatraži specijalnog izaslanika koji će se baviti procesom dijaloga“, rekla je Kadrijaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 86 idi na stranu