Tri miliona vakcina - bez smrtnog ishoda

Više od tri miliona doza vakcine protiv koronavirusa je utrošeno u Hrvatskoj, bez prijave sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom.

Izvor: B92, Jutarnji list
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/samwordley@gmail.com
Ilustracija: Depositphotos/samwordley@gmail.com

I to sumnje na smrtni ishod za koji je utvrđeno da je povezan sa vakcinisanjem, saopštio je u nedelju Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Broj ukupno apliciranih doza vakcina protiv kovida 19 dosegao je do 24. jula 3.005.376, ukupno je 1.620.106 osoba vakcinisano prvom dozom, a od njih 1.385.270 s dve doze.

Epidemiolog Krunoslav Capak ustvrdio je kako i nakon utrošenih više od tri milionaa doza, HALMED nije primio nijednu prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom za koju je utvrđena uzročno-posledična povezanost s vakcinisanjem.

"Od primljenih 4435 prijava sumnji na nuspojave, najčešće prijavljene nuspojave odnosile su se na povišenu telesnu temperaturu, bol na mestu primene, glavobolju, bol u mišićima, opštu slabost, umor, crvenilo na mestu uboda, mučninu i bol u zglobovima", podsetio je Capak, i dodao da je reč o očekivanim nuspojavama.

Najveći obuhvat cepljenih prvom dozom postignut je u Gradu Zagrebu (46,1 posto ukupnog stanovništva, odnosno 55,8 posto odraslog stanovništva).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 166 idi na stranu