"Mnogo više se prelama kroz tu nesrećnu Srebrenicu"; "Malo mi je muka, dosta više sa glupostima" VIDEO

Predsednici DSS i LDP, Miloš Jovanović i Čedomir Jovanović, gostovali su na TV Prva povodom dešavanja u Bosni i Hercegovini.

Izvor: B92

Nedelja, 25.07.2021.

09:39

Screenshot/TV Prva

"Šta ako donesemo odluku o nezavisnosti? Oni nam ne mogu ništa." Tako Milorad Dodik odgovara na nametanju Zakona o negiranju genocida. Bakir Izatbegović čestita Incku. Skinuo je, kaže, hipoteku genocida sa vrata časnijem delu srpskog naroda.

Hoće li odluka odvesti Srpsku na vrata referenduma ili Dodika iza rešetaka? Po kakvoj je časti Bakir podelio srpski narod? Kako na to gleda desnica a kako levica u Srbiji?

"Genocida nije bilo, to govorim kao pravnik, a ne kao građanin Srbije. tamo se dogodio zločin", kaže na početku Miloš Jovanović predsednik DSS.

Sa druge strane, Čedomir Jovanović predsednik LDP navodi da imamo sudsku presudu i da ne želi da bdue pravnik laik, ali da želi ljudski da rzgovara.

"Tu se mnogo više prelama kroz tu nesrećnu Srebrenicu. Pre Drugog svetskog rata genocid nije postojao kao krivično delo. Često se kao argument kaže da nije prošglašen genocid u Jasenovcu - to ne treba porediti. Nema reči čime se može opisati ono što se dogodilo u Srebrenici. Moja majka je u Jasenovcu sa mesec dana završila, nen otac i dva brata su na Sajmištu ubijeni, iz njene porodice je više završilo u Jasenovcu, ja sam iz takve porodice. Ne možete suza jednim okom da ide. Naš narod nije bezdušan, a onda se u sve to umeša primitivna glupa politika", ističe Jovanović i dodaje:

"Dodik je davno rekao da je Srebrenica genocid".

Miloš Jovanović objašnjava da je kod genocida ključna genocidna namera - želja da se jedan narod fizički uništi.

"Međunarodni sud pravde je rekao da nema genocidne namere u nekoliko slučaja - ako je nema onda nema genocida. Ne može da na nekoliko mesta Srbi nisu imali genocidne namere, a samo u Srebrenici jesu, to tako ne može", kaže i dodaje:

"Ne kažem da je to bilo sjajno, to je bio ratni zločin".

Prema njegovim rečima, u pitanju je namera da Republika Srpska nestane uz obrazlloženje da je ona genocidna tvorevina, kao i da Zapad želi unitarnu tvorevinu.

Čedomir Jovanović navodi da Srebrenica i Oluja ne mogu da se stavljaju u isti koš. Miloš Jovanović sa druge strane navodi da se u Srbiji proznaje da je Srebrenica zločin, dok se u Hrvatskoj ne priznaje Oluja kao zločin, već se proslavlja.

Komentarišući izjavu Bakira Izetbegovića da je Incko ovim činom skinuo je hipoteku genocida sa vrata časnijem delu srpskog naroda, Čedomir Jovanović navodi da ne vidi ništa loše, dok Miloš Jovanović navodi da "Bakiru Izetbegoviću ne treba davati na značaju" dodajući da je njegov otac, Alija Izetbegović, pokrenuo rat u BiH.

"Malo mi je muka i dosta. Rat u Jugoslaviji su hteli svi više nego Srbi. Dosta više sa glupostima".

Miloš Jovanović ističe da je Inckova odluka loša i skandalozna.

V.S. (53) prijavio je policiji da ga je u garaži u Bulevaru Zorana Đinđića, zbog nesuglasica oko parking mesta napao Čedomir Jovanović. Čedomir Jovanović navodi da se u garaži na Novom Beogradu u garaži nije dogodilo ništa.

"Imate video pa gledajte", kaže na kraju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: