Proglašen policijski čas - na redu je veliki napad

Avganistanske vlasti, suočene sa ofanzivom talibana koje već dva meseca nisu uspele da suzbiju, proglasile su policijski čas.

Izvor: B92

Subota, 24.07.2021.

17:17

Proglašen policijski čas - na redu je veliki napad
EPA-EFE/GHULAMULLAH HABIBI

Policijski čas proglašen je na celoj teritoriji, osim u tri provincije, uključujući i Kabul.

"Kako bismo zaustavili nasilje i ograničili kretanja talibana, policijski čas je proglašen u 31 provinciji, od ukupno 34 u zemlji, saopštilo je ministarstvo.

Policijski čas će biti na snazi od 22:00 do 04:00 sata. Pobunjenici su započeli ofanzivu na avganistansku vojsku krajem maja, kada je bilo u toku povlačenje međunarodnih snaga iz Avganistana, koje se završilo i većina od 9.500 stranih trupa napustila je zemlju.

Talibani su osvojili velike delove seoskih područja i tvrde da kontrolišu 90 posto avganistanskih granica gde vode ofanzivu, sa Tadžikistanom, Uzbekistanom, Turkmenistanom i Iranom.

Vladine snage do sada su pružale mali otpor i kontrolišu samo glavne puteve i prestonice provincija.

Vladine snage započele su nekoliko vojnih operacija

EPA-EFE/JALIL REZAYEE
Posle trodnevnog mira na terenu tokom muslimanskog praznika Ramazanskog bajrama, avganistanske snage najavile su da od petka započinju velike vojne operacije u 15 provincija za suzbijanje talibana.

Dopisnik Frans Presa izveštava da je u toku vladina ofanziva na južnu provinciju Kunduz.

Ministarstvo odbrane saopštilo je u petak da je vojska uspela da povrati važan okrug zapadne provincije Herat na granici sa Iranom.

Sjedinjene Države, koje su se povukle iz Avganistana posle 20 godina, pružile su vazdušnu podršku redovnoj vojsci. Talibani su američke vazdušne napade nazvali "varvarskim".

"Žestoko ćemo braniti svoje teritorije i nećemo biti u odbrani ako neprijatelj želi rat", upozorio je portparol talibana Zabihulah Mudžahid.

Žestoko je negirao optužbe vlade Kabula da su talibani počinili nasilje nad civilima u okrugu Spin Boldak na granici sa Pakistanom.

Otkako su SAD najavile konačno povlačenje iz Avganistana za 20 godina nakon 2020. godine, talibani žele da deluju umerenije i kažu da žele "politički" sporazum da okončaju rat.

Međutim, međuavganistanski pregovori započeti u septembru 2020. u Dohi su u zastoju i nova runda je završena 18. jula bez rezultata. Vlada u Kabulu i talibani krive jedni druge za neuspeh razgovora i obe strane tvrde da žele mir.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: