"Tesla je dovoljno veliki, ima ga dovoljno i za Srbe i za Hrvate; On se ne može podeliti"

Milorad Pupovac rekao je da je Nikola Tesla dovoljno veliki, ne samo za Srbe i Hrvate, nego za ceo svet i da nema potrebe da se pokušava da se on podeli.

Izvor: Veèernji list

Subota, 24.07.2021.

16:47

Printskrin: TV B92

"Tesla je dovoljno veliki da ga ima i za Srbe i za Hrvate, i za Amerikance i za ceo svet", rekao je Milorad Pupovac, saborski zastupnik i predsednik SNV-a.

"Takav je Tesla, takvi su još neki drugi, značajni za Srbe i Hrvate, kao što je Ivo Andrić. Njega ne možemo podeliti kao što je podeljeno nešto drugo. Njega i Teslu ne treba deliti, kao što su ponekad podeljene teritorije", dodao je on.

"Nikola Tesla nije delio Hrvate i Srbe, a još ih manje svađao. Nikola Tesla je jedan od onih simbola, premda nije bio političar, koji je doprineo izgradnji slobode hrvatskog i srpskog naroda u Austrougarskoj", dodao je Pupovac.

Pupovac je prisustvovao komemoraciji, koju je organizovalo Srpsko narodno veće, u znak sećanja na tragičnu sudbinu 1285 srpskih žrtava koje su stradale 25. i 26. jula 1941. kao žrtve ustaške NDH. Zločinu u Banskom Grabovcu, ističe SNV, prethodila je oružana akcija banijskih partizana, a 42 ustanika pod vodstvom Vasilja Gaćeše napali su u noći između 23. i 24. jula 1941. zgradu opštine i železničke stanice u Banskom Grabovcu. Nekoliko dana kasnije ustaše su u Banskom Grabovcu pobili 1.285 ljudi privedenih s cele Banije.

"Ovaj kraj skupo je platio odluku da se pokrene ustanak, ali usprkos tome nisu posustali. Sećanje na žrtve NDH predstavlja pre svega otpor svima onima koji danas žele da relativizuju karakter zločina i režima koji ih je počinio", poručio je Pupovac koji je komentarisao i odluku visokog predstavnika za BiH Valentina Incka da iskoristi ovlašćenja i objavi dopune zakona Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i ratnih zločina.

Pupovac je rekao kako nije upoznat s detaljima tog zakona, ali da bi to "trebalo biti civilizacijska vrednost koje bi svi trebalo da se drže".

"Bez obzira je li reč o moralnoj ili zakonskoj normi trebalo bi je se držati svugde, a posebno mi na prostoru bivše Jugoslavije. I ako je taj zakon smišljen generalno za sve ratne zločine i sve genocide koji su počinjeni na prostoru BiH i prostoru bivše Jugoslavije, a to znači i Hrvatske, onda niko ne treba biti uznemiren. Ali, ako je stvoren tendenciozno da bi se samo odnosilo na odgovornost za jednu vrstu zločina, onda to sigurno može izazvati podele i dodatne nesporazume kojih je u BiH ionako mnogo", naglasio je Pupovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: