Opet Milanović: "Kad Srbija uđe u Evrozonu, neka i ona predloži Teslu, svi srećni"

Jučerašnja "razmjena mišljenja" na temu lika Nikole Tesle na kovanicama centa od evra otvorila mi je još jednu zanimljivu perspektivu, kaže Zoran Milanović.

Izvor: B92
Podeli
 Foto: Epa, Antonio Bat
Foto: Epa, Antonio Bat

"A na ovu reakciju podstakla me i jučerašnja trezvena i odvažna izjava Borisa Miloševića, potpredsednika Vlade i najbližeg saradnika Milorada Pupovca. Boris je još jednom požrtvovno išao čelom tamo gdje se Milorad ne usudi čizmom", dodaje.

"Po Tesli se trebala zvati (nesuđena) srpska etnička banka u Hrvatskoj. Nije jasno šta to predstavlja? Objasniću. Pre nešto više od deset godina tu je inicijativu pokrenulo Srpsko narodno veće u Hrvatskoj. Pokrenulo ju je u saradnji s državnim vrhom i razvojnim fondom Srbije, koji su u tu svrhu izdvojili gotovo pet miliona evra srbijanskog javnog novca. Da bi banka bila registrirovana u Hrvatskoj, trebala je udovoljiti rigoroznim normativno-kapitalnim uslovima Hrvatske narodne banke. Ideja i želja inicijatora je bila da hrvatska strana iz svojih izvora doprinese osnivačkom kapitalu. Ceo projekt etničke banke je s vremenom, prvenstveno iz razloga poslovne neodrživosti, pao u poluzaborav. Lično sam s tadašnjim ministrom finansija Linićem nastojao pronaći neki izlaz, ali nije išlo ni s milionima beogradskih evra, koliko god još na to pridodala Hrvatska. Namjere su bile iskrene. Nije išlo", navodi u svojoj objavi na Fejsbuku Milanović, a zatim nastavlja: "Na samom kraju mandata moje vlade hrvatska država darovala je SNV-u vredne nekretnine u Preradovićevoj u Zagrebu. Darovala, jer nasledne osnove prema Privredniku, odnosno Prosveti, nije bilo… Baš zgodno! Kada treba zajedničkim novcem Hrvatske i Srbije osnivati HRVATSKU PRAVNU FINANSIJSKU OSOBU (Tesla banku), problema nema. Tesla je u tom slučaju (valjda) zajednička baština. Kada Hrvatska, skora članica Evrozone, predloži da Tesla bude na nekom novčiću, to je, prema Centralnoj banci Srbije, kulturna aproprijacija. Imam rešenje: kada Srbija uđe u Evrozonu, neka i ona predloži Teslu. Svi srećni"-

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 166 idi na stranu