Izdat nalog za hapšenje bivšeg predsednika Salvadora

San Salvador -- Tužioci u Salvadoru izdali su nalog za hapšenje bivšeg predsednika te zemlje Sančesa Serena zbog optužbi za proneveru i pranje novca.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Shutterstok/Billion Photos
Foto: Shutterstok/Billion Photos

Državni tužilac Rodolfo Delgado je izjavio da su optužbe povezane sa zločinima koji su navodno počinjeni kada je Sančes Seren bio potpredsednik u administraciji Maurisija Funesa od 2009. do 2014. godine, prenosi agencija AP.

Seren je bio na funkciji predsednika od 2014. do 2019. godine, a takođe je optužen za nezakonito bogaćenje.

Korupcija navodno uključuje 351 milion dolara državnih sredstava koja su korišćena za nelegalne isplate vladinim službenicima i njihovim saradnicima. Prevara je postala poznata kao skandal pod nazivom “Javna pljačka“.

"Iako nije prolivena krv kao u zločinima poput ubistava, ova ogromna količina novaca nikada nije stigla do bolnica, škola i nikada nije korišćena za kupovinu opreme za policiju", izjavio je ministar bezbednosti i pravde Gustavo Viljatoro.

I Funes i Sančes Seren bili su članovi stranke FMLN, koju su osnovali gerilci koji su se borili protiv vlade u građanskom ratu u zemlji od 1980. do 1992. godine.

Funes je pobegao u Nikaragvu, gde je 2016. godine dobio azil, što mu je omogućilo da izbegne suđenje u Salvadoru po optužbi za korupciju.

Delgado je rekao i da su tužioci takođe priveli još pet bivših zvaničnika iz administracije Funesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 468 idi na stranu