Zemlja koja je najviše vakcinisala sada je u problemu

Jerusalim -- Ministarstvo zdravlja Izraela objavilo da je efikasnost vakcine protiv koronavirusa opala u sprečavanju infekcije na 39%, a simptomatskog zaražavanja na 41.

Izvor: Beta
Podeli
EPA-EFE DANIEL POCKETT
EPA-EFE DANIEL POCKETT

Ipak, dodaje se da je vakcina i dalje vrlo efikasna u sprečavanju ozbiljnog oboljenja i ona iznosi iznosi 91 odsto, a u sprečavanju hospitalizacije vakcinisanih 88 odsto, prenose danas izraelski mediji.

Ti podaci su objavljeni tri nedelje pošto je prvi put otkriven pad efikasnosti Fajzerove vakcine protiv zaraznijeg delta soja virusa. Kako se čini, taj soj je uticao da poraste broj novozaraženih u Izraelu uprkos brzoj kampanji vakcinacije. Više od 5,7 miliona Izraelaca je primilo prvu dozu vakcine, a preko 5,2 miliona je potpuno imunizovano.

Među onima koji su primili obe doze vakcine i smatrani potpuno imunim 5.770 je testirano pozitivno na virus posle više od milion testova.

Ministarstvo zdravlja je zabeležilo nagli pad efikasnosti vakcine na osnovu nedavnih analiza koje sugerišu da efikasnost vakcine opada tokom vremena u sprečavanju infekcije, ali i ozbiljnog oboljenja. Ranije jer efikasnost vakcine proizvođača Fajzer/Biontek bila preko 90 odsto, podsećaju izraelski mediji.

Takođe prenose rezultate britanske studije objavljene ove nedelje u medicinskom Žurnalu Nova Engleska koji pokazuju da je ista vakcina efikasna 88 odsto u sprečavanju simptomatskog kovida 19, što je više nego dvostruki veći procenat od izraelskih podataka.

Neki analitičari su upozorili da pokazatelji efikasnosti vakcine mogu biti netačni zbog raznih faktora, uključujući pitanje da li postoje tačni podaci o nivou infekcije nevakcinisanih, koji su od ključnog značaja.

Uprkos navodnom padu efikasnosti vakcina, premijer Izraela Naftali Benet je sinoć kritikovao Izraelce koji odbijaju da se vakcinišu rekavši da "ugrožavaju populaciju, preostalih osam miliona gradjana".

"Svi Izraelci koji mogu da se vakcinišu moraju biti vakcinisani", rekao je Benet i podsetio da oko milion Izraelaca koji mogu da prime vakcinu odbija da je primi.

Širenje delta soja pripisuje se između ostalog velikom broju putnika na međunarodnom izraelskom aerodromu koji po dolasku nisu testirani niti su bili u izolaciji.

Uz to su deca mlađa od 12 godina su osetljiva na virus jer ne mogu da prime vakcinu.

Epidemiolog Nadav Davidovič, profesor na Univerzitetu Ben Gurion, komentarišući podatke o smanjenju efikasnosti vakcine u sprečavanju prenosa virusa ocenio je da je ona i dalje odlična u sprečavanju ozbiljne bolesti i smrti.

"Zato se ne možemo osloniti samo na vakcinaciju, nego takođe i na zelene propusnice, testiranje maske i slično", rekao je on aludirajući na propusnice za vakcinisane, one koji su se oporavili od kovida 19 i imaju negativan test da mogu da prisustvuju skupovima sa više od 100 ljudi i na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Te propusnice će ponovo biti uvedene 29. jula, posle odobrenja vlade.

Epidemiolog je rekao i da sve navedene podatke valja smatrati preliminarnim imajući u vidu mali broj pacijenata u ovom trenutku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 468 idi na stranu