"Sjedinjene Države Jugoslavija" nagoveštaj građanskog rata? FOTO

Nedavna urednička karikatura koja upoređuje SAD sa bivšom Jugoslavijom podigla je dosta prašine na društvenim mrežama.

Izvor: Sputnjik

Petak, 23.07.2021.

10:51

CJ GUNTHER

Prema mišljenju kolumniste portala Raša tudej Nebojše Malića, ona nije upozorenje da se izbegne put ka balkanizaciji i sektaškom ratovanju, koliko je reč o nagoveštaju u kom pravcu bi mogao da eskalira već tekući građanski rat u SAD.

Karikatura se pojavila u "Vašington postu" i prikazuje etnički podeljenu mapu Bosne i Hercegovine i susednih Srbije i Hrvatske – sa imenom "Jugoslavija" postavljenim nad siluetom američkih država. Malić je primetio da se prikazivanje karikature u crno-beloj tehnici razlikuje od originalne koja prikazuje podele u živopisnim bojama. Ispostavilo se da je originalna karikatura objavljena 10. jula, autor je politički karikaturista Rat za levičarski blog "Kruks end lajers", preneo je Sputnjik. "Celina je manja od zbira njenih delova", navedeno je u podnaslovu na originalnom postu.

Haštagovi korišćeni u tvitu bili su "partizanština" i "balkanizacija", prenosi Raša tudej.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: