Petković: Na Jarinju zaustavljeni hodočasnici

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je kosovska policija zaustavila danas na Jarinju dva autobusa sa hodočasnicima.

Izvor: Tanjug
Podeli
Depositphotos/ dk_photos
Depositphotos/ dk_photos

Hodočasnici su iz organizacija "Dobročinstvo" i "Srpska omladina za Kosmet", a zaustavljeni su uz obrazloženje da su pretnja za javnu bezbednost i javno zdravlje.

Petković, koji se nalazi na KiM, objavio je to na Tviteru i dodao da je o tome obavestio specijalnog izvestioca EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

"Na papiru koji su dobili stoji da su ovi divni ljudi, hodočasnici pretnja za javnu bezbednost i javno zdravlje. Porazgovarao sam sa njima i pružio im podršku! Ovakvo postupanje je nedopustivo i o tome sam obavestio i gospodina Miroslava Lajčaka kome sam preneo da je ovo čisto kršenje Sporazuma o slobodi kretanja i da je ovakav teror Prištine nedopustiv", napisao je Petković.

Udruženje "Dobročinstvo": Zašto se Srbima zabranjuje da posete svoje svetinje?

Direktor Udruženja "Dobročinstvo" Dragan Lukić, čija je grupa hodočasnika danas zaustavljena na Jarinju, kaže da bi oni koji podržavaju ponašanje Prištine trebalo da se zapitaju da li je to u duhu demokratije i zašto se Srbima zabranjuje da posete svoje svetinje na KiM.

Lukić je za Tanjug rekao da je postupak kosovske policije "bezočan'' i da je ovo prvi put da je grupi hodačasnika tog udruženja zabranjeno da uđe na KiM i da nisu najavljivali svoje posete.

"'Ne znam da li je tendencija da nam stave do znanja da su država i da treba da nam daju odobrenje. Uvek smo dolazili u miru, nismo provocirali niti radili bilo šta uradili što bi neko mogao da nam zameri. Nismo se upuštali u političke debate, išli smo da obilazimo svetinje i ponašali smo se kao pravoslavni Srbi", rekao je Lukić.

Dodaje da je od početka godine desetak grupa vernika i hodočasnika u organizaciji "Dobročinstva" posetilo srpske svetinje na KiM, a grupa koja je danas zaustavljena na Jarinju trebalo je, kaže, da prisustvuje liturgiji u manastiru Draganac.

Tokom tri dana boravka na KiM hodočasnici su, kaže, trebalo da posete Pećku patrijaršiju, manastir Dečane, Svete Arhangele, Gračanicu, Prizren, Gazimestan...

"Postavio bih pitanje ambasadoru SAD u Prištini, zemlje koja je uzela pravo da bude svetski zaštitnik demokratije i ljudskih prava, kako je moguće da Srbi ne mogu da odu da se mole u svojim svetinjama na KiM i da budu ''bliski'' sa svojim vladarima i ktitorima manastira. Ovo je jubilarna godina u kojoj se obeležava 700 godina od upokojenja kralja Milutina i mnogi imaju potrebu da budu na KiM, da se mole i osnaže u duhu i veri", naveo je Lukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 86 idi na stranu