Milanović: "Nikola Tesla ima veze sa Srbijom koliko i Brus Li"

Zagreb -- Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je rekao da je Nikola Tesla proveo manje vremena u Srbiji nego što je on danas proveo u Oklaju.

Izvor: index.hr
Podeli
EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK
EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Plenković o Tesli: "Rekao bih Hrvatskoj - bravo"

On je to izjavio tokom posete šibensko-kninskoj županiji. Milanović je posetio spomen-sobu u opštini Promina i položio venac na spomenik veteranima i civilima koji su poginuli u Domovinskom ratu.

Prokomentarisao je reakcije iz Srbije zbog predloga da se lik Nikole Tesle stavi na kovanice hrvatske verzije evra.

"Tesla je proveo manje vremena u Srbiji nego ja danas u Oklaju. Tesla je Amerikanac, toliko su ga ozbiljno shvatili u Hrvatskoj i Beču da je pobegao u Ameriku. Hrvatska je imala identitetsku krizu sa Teslom i bila je nejasna ljubav. Svojatati Teslu možda nije u redu od Hrvatske, a još manje od Srbije", kaže on.

"A za Ruđera bi se opet javila Srbija? A šta ćeš", dodao je on. Kaže da je Srbija aerodrom mogla nazvati po Brusu Liju jer ima jednako veze sa Srbijom kao i Tesla.

Podsećanja radi, o ovom pitanju stav je ranije iznela i Narodna banka Srbije (NBS).

U Narodnoj banci Srbije poručuju da bi eventualno stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalne strane kovanice evra, ako Hrvatska postane članica Evrozone u narednom periodu, "predstavljalo prisvajanje kulturnog i naučnog nasleđa srpskog naroda s obzirom na to da je nesporno da se slavni naučnik tokom svog života izjašnjavao kao Srbin po poreklu i rodu".

"S tim u vezi, sasvim je sigurno da bi bile preduzete odgovarajuće aktivnosti prema nadležnim institucijama EU kako bi se ukazalo na neprimerenost takvog predloga", navodi se na sajtu NBS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 166 idi na stranu