"Naglašavamo, genocid u Srebrenici je istorijska činjenica"

Negiranje genocida i glorifikovanje ratnih zločinaca neprihvatljivi su i podrivaju poverenje neophodno za napredak BiH na putu ka EU, kaže Ambasada SAD.

Izvor: Beta

Petak, 23.07.2021.

13:33

Ilustracija: Depositphotos/Vadim Vasenin

To što je Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko koji uskoro napušta tu funkciju, danas nametnuo zakon kojim se zabranjuje i negiranje genocida kažnjava s do pet godina zatvora, "pokazuje koliku važnost on pridaje ovom pitanju, piše u saopštenju Ambasade SAD.

Ambasada SAD u Sarajevu navodi da je to bitno za stabilnost BiH i naglašava "kontinuirani imperativ da svi u BiH treba da daju svoj doprinos pomirenju",

Ambasada je ocenila da je taj Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH, kojim se zabranjuje negiranje genocida, početna tačka za konkretniji razgovor i korake koje treba da preduzmu lokalni akteri u vezi sa sprovođenjem tog zakona.

"Moramo naglasiti da genocid u Srebrenici nije tema za raspravu, već istorijska činjenica. Jednako tako je važno naglasiti da ovi strašni zločini nisu odraz ni osuda celog jednog naroda", naglašava se u saopštenju.

Objašnjava se da "glorifikovanje ratnih zločinaca od bilo koje strane ili neuvažavanje patnji bilo koje zajednice u BiH degradira sećanje na žrtve i podriva pomirenje".

"Vreme je za istinsko okretanje ka budućnosti koja će biti zasnovana na miru i međusobnom poverenju", istakla je Ambasada SAD u BiH.

Ambasade je podržala sve koji u BiH rade na jačanju mira i prosperitetnije budućnosti, a podržala je i mandat Visokog predstavnika za praćenje sprovođenja civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: