Izetbegović čestitao Incku: "Skinuo je hipoteku genocida sa vrata časnijem delu srpskog naroda"

Lider bošnjačke SDA i predsedavajući Doma naroda Parlamenata BiH Bakir Izetbegović čestitao je danas visokom predstavniku Valentinu Incku.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE /ALAA BADARNEH / POOL
EPA-EFE /ALAA BADARNEH / POOL

Pročitajte još:

Dodik zapretio: "Šta ako proglasimo odluku o nezavisnosti?" VIDEO

Novi zakon u BiH - zabrana negiranja genocida u Srebrenici

Objavljen izveštaj Nezavisne komisije o Srebrenici: "Nije se dogodio"

On mi je čestitao na odluci da nametne odredbe Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje genocida.

“To je ljudska i civilizacijska odluka u korist, na prvom mestu, porodica žrtava genocida. Ovom odlukom Visoki predstavnik je pomogao građanima Bosne i Hercegovine, učvrstio je autoritet svog naslednika, skinuo je hipoteku genocida sa vrata časnijem delu srpskog naroda, i sa dignitetom zavšio svoj mandat u BiH”, rekao je Izetbegović, preeli su sarajevski mediji.

Incko je odluku o nametanju Krivičnog zakona BiH o zabrani i kažnjavanju negiranja genocida i veličanje ratnih zločinaca doneo u finišu svog mandata koji se okončava 1. avgusta.

Incko je ovu odluku doneo samo par dana nakon što je Izveštaj Nezavisne komisije o zlčinima na području Sebrenice, čiji je predsednik istaknuti stručnjak Gideon Grajf, stavljen na uvid javosti.

U tom izveštaju svetski stručnjaci su argumentovano zaključili da se na pdrucju Srebrenice nije dogodio genocid tokom poslednjeg rata.

“Zakon koji sledi i koji čini sastavni deo ove Odluke stupa na snagu kako je predviđeno u član 2. tog Zakona, na privremenoj osnovi sve dok ga Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne usvoji u istom obliku, bez izmena i dopuna i bez dodatnih uslova”, saopšteno je ranije iz OHR.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 166 idi na stranu