Plenković o Tesli: "Rekao bih Hrvatskoj - bravo"

Veliku buru u regionu pokrenuo je predlog da se lik Nikole Tesle nađe na hrvatskoj kovanici evra u vrednosti 50, 20 i 10 centi.

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE/ DANIEL KASAP
EPA-EFE/ DANIEL KASAP

Pročitajte i:

Hrvati hoće Teslu na evru, NBS spremna da reaguje; "Prisvajanje nasleđa srpskog naroda"

"Šta smo ćapili, ćapili smo"

O reakcijama iz Srbije na izbor Tesle kao simbola Hrvatske na kovanicama evra, oglasio se i premijer te zemlje Andrej Plenković.

"Mogu imati rezerve i svoj stav, ali nemaju uticaj. Nikola Tesla se rodio u Smiljanu, išao u gimnaziju u Karlovcu. Građani su ti koji su sugerisali da na jednoj od kovanica bude i Nikola Tesla. Nikoga nikome ne uzimamo", rekao je i dodao da bi on, da je na čelu Narodne banke Srbije, rekao Hrvatskoj "bravo".

Podsećanja radi, o ovom pitanju stav je ranije iznela i Narodna banka Srbije (NBS).

U Narodnoj banci Srbije poručuju da bi eventualno stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalne strane kovanice evra, ako Hrvatska postane članica Evrozone u narednom periodu, "predstavljalo prisvajanje kulturnog i naučnog nasleđa srpskog naroda s obzirom na to da je nesporno da se slavni naučnik tokom svog života izjašnjavao kao Srbin po poreklu i rodu".

"S tim u vezi, sasvim je sigurno da bi bile preduzete odgovarajuće aktivnosti prema nadležnim institucijama EU kako bi se ukazalo na neprimerenost takvog predloga", navodi se na sajtu NBS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 166 idi na stranu