Novi zakon u BiH - zabrana negiranja genocida u Srebrenici: "Savest mi nije dozvolila"

Sarajevo -- Onom ko javno odobri, porekne, umanji ili opravdava zločin genocida, zločin protiv čovečnosti ili ratni zločin utvrđen pravosnažnom presudom preti zatvor.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Shutterstok/cukugede
Foto: Shutterstok/cukugede

Objavljen izveštaj Nezavisne komisije o Srebrenici: "Nije se dogodio"

Zaprećena je zatvorska kazna od šest meseci do pet godina robije, navedeno je u današnjoj odluci visokog predstavnika Valentina Incka.

Naime, Valentin Incko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, nametnuo je dopune u Kaznenom zakonu Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca

Takođe, jedan od nametnutih članova je i taj da i onaj ko dodeli prizanje, nagradu, zahvalnicu ili bilo kakav podsetnik ili privilegiju osobi osuđenoj pravosnažnom presudom za genocid, zločin protiv čovečnosti ili ratni zločin ili imenuje javni objekat po osobi koja je osuđena kazniće se kaznom zatvora od najmanje tri godine, prenose "Nezavisne".

"Počinilac krivičnog dela iz stava (1) do (4) ovog člana koji je dužnosnik ili odgovorna osoba ili zaposleni u instituciji vlasti ili bilo kojem organu koji se finansira putem javnog budžeta, kazniće se kaznom zatvora od najmanje tri godine", navodi se u nametnutim rešenjima.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini nametnuo je danas dopune u Kaznenom zakonu Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

"Zakon koji sledi i koji čini sastavni deo ove Odluke stupa na snagu kako je predviđeno u članku 2. tog Zakona, na privremenoj osnovi sve dok ga Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne usvoji u istom obliku, bez izmena i dopuna i bez dodatnih uslova", saopšteno je iz Kancelarije visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Zakon stupa na snagu za osam dana od objavljivanja odluke, odnosno u subotu 31. jula. Kako je saopšteno iz OHR, ova odluka će odmah biti objavljena na službenoj internet stranici Kancelarje visokog predstavnika i u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine. Odluka će, navodi se, važiti na privremenoj osnovi, sve dok ga Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne usvoji u istom obliku, bez izmena i dopuna i bez dodatnih uslova.

Odlazeći visoki pedstavnik u BiH Valentin Incko tvrdi da mu je savest naložila da koristi tzv. bonska ovlašćenja za nametanje zakona o kažnjavaju negiranja genocida i glorifikovanje ratnih zločinaca. Savest mu, tvrdi, nije dozvolila da mandat okonča bez te odluke.

On kaže da su građani BiH dugo čekali da njihovi izabrani predstavnici sami zakonski urede ovo, kako kaže, veoma ozbiljno pitanje. Inckov mandat ističe 1. avgusta, a odluku o dopuni krivičnog zakona BiH je doneo pod velikim pritiskom koji godinama traje od političkih predstavnika Bošnjaka, raznih NVO i medija.

Iako se očekivalo i najavljivalo da će Incko posegnuti za bonskim ovlašćenjima pre Dana sećanja na žrtve u Srebrenici, 11. jula, on je to učinio samo nekoliko dana pošto je Izveštaj Nezavisne međunarodne komisije o zločinim, čiji predsednik je svetski stručnjak Gideon Grajf, stavljen na uvid javnosti, a u kojem se argumentovano tvrdi da u Srebrenici nije bilo genocida.

U pojašnjenju svoje odluke Incko kaže da je svako nastojanje da se zabrani negiranje genocida do sada bilo je blokirano, da se tokom tog razdoblja situacija, kako kaže, pogoršavala, a da sada, tvrdi, već izmiče kontroli.

"Pojedini politički lideri otvoreno veličaju pravosnažno osuđene ratne zločince, uz iznošenje raznih teorija zavjere, negiraju da se genocid u Srebrenici uopšte i dogodio, a pojedini građani slede njihove signale i narativ", naveo je.

On tvrdi da je došlo do eskalacije veličanja ratnih zločinaca i osporavanja pravosnažnih presuda haškog tribunala. Uverenja je, kaže da je to "sejanje semena za potencijalne nove sukobe". "Stoga smatram da je sada nužno urediti materiju zakonskim rešenjima“, naveo je Incko u izjavi za javnost.

Tvrdi i da želi da odbaci eventualne manipulacije da su ove zakonske izmene usmerene protiv jednog, drugog ili trećeg naroda i konstatuje da su Bošnjaci, Hrvati i Srbi dobri narodi.

"Ovo su zakonske izmene za relaksiranje i rasterećenje svih naroda i građana BiH. Osobe osuđene za stravične zločine ne bi trebalo veličati, one ne bi trebalo da imaju javni prostor u slavu njihovih imena, niti murale oslikane u njihovu čast, bez obzira za koga ili protiv koga su se borili", naveo je Incko.

Dodao je da prepznavanje krivice pojedinaca omogućava ljudima da se oslobode tereta prošlosti i krenu u lepšu budućnost. Incko je osetio potrebu da objasni i zašto je na kraju mandata posegao za bonskim ovlašćenjima i dodaje da mu je to naložila savest. Smatra da nema pravo da okonča mandat u BiH dok se veličaju pravsnažno osuđeni ratni zločinci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 166 idi na stranu