Kon: Obaveznost vakcinacije definisana zakonom, da se oglasi Ustavni sud

Obaveznost vakcinacije postoji i ona je definisana zakonom, a ako je protivustavna, onda je i čitav zakon protivustavan, ocenio je epidemiolog Predrag Kon.

Izvor: B92
Podeli
Foto: B92, arhiva
Foto: B92, arhiva

On na pitanje da li Krizni štab može da predloži uvođenje obavezne vakcinacije kaže da o tome mišljenje treba da daju pravnici, etičari, ali i Ustavni sud.

Kon je, govoreći o uvođenju obavezne vakcinacije za određene grupe stanovništva, a pre svega zdravstvene radnike, naveo da obavezna vakcinacija može da bude propisana naredbom ministra u određenim situacijama „kao što je ova trenutno“ i dodao da za zdravstvene radnike postoji već niz vakcina koje su obavezne, i u Srbiji i u svetu.

Upitan da li Krizni štab može da predloži uvođenje obavezne vakcinacije, ali i privilegija za vakcinisane, po uzoru na Francusku, Kon je za Danas odgovorio da to jeste medicinski i epidemiološki opravdano, ali i da o tome mišljenje treba da daju pravnici, etičari, ali i Ustavni sud.

Prema njegovom mišljenju, osnovne mere o kojima u ovom trenutku treba da se razmišlja su one koje se odnose na povećanje broja vakcinisanih.

"Jasno je da ne možemo da se vraćamo unazad, posežući za merama kakve su bile ranije u vidu zatvaranja, jer sada imamo vrlo snažno oruđe, a to je vakcina“, rekao je Kon za "Danas", ali i upozorio da će u jednom trenutku morati da se razmišlja i o drugim merama, koje se pre svega odnose na ograničenja okupljanja.

Potvrdio je da će biti održana sednica i dodao da će do tog datuma članovi tog tela imati konsultacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 196 idi na stranu