Ministarstvo o "slučaju Petnica": "Nismo nadležni"

Ministarstvo prosvete, u odgovoru Zaštitniku građana u vezi sa slučajem zlostavljanja u Petnici, istaklo je da nema zakonske nadležnosti nad tom ustanovom

Izvor: Tanjug

Petak, 23.07.2021.

10:55

Ministarstvo o
Foto: IS Petnica

Kako je navelo, samim tim nije nadležno za sprovođenje procedura i sankcija za bilo koji slučaj nasilja.

Naime, Zaštitnik građana pokrenuo je postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva prosvete i stanice Petnica, nakon što je nekoliko bivših polaznica te ustanove ispričalo da su tamo pretrpele zlostavljanje, tražeći od Ministarstva informacije da li je do sada imalo saznanja o prijavama za seksualno zlostavljanje u "Petnici" i na koji način je po njima postupalo.

Državna sekretarka Marijana Dukić Mijatović izjavila je za Tanjug da Ministarstvo prosvete nema zakonske nadležnosti nad Petnicom, jer se radi o udruženju građana, koje direktno komunicira sa školama.

"Ministarstvo osuđuje svaki oblik nasilja, zastrašivanja, zloupotreba, posebno maloletnika i očekuje da će nadležni organi što pre sprovesti procedure i izreći sankcije svim učesnicima seksualnog zlostavljanja polaznica Petnice", istakla je Dukić Mijatović.

Ona je navela da je Petnica istraživačka stanica sa velikim renomeom, da su mnogi nastavnici i učenici uzeli učešće u njenom radu, te da je to i jedan od razloga što učenici odlaze tamo. Dukić Mijatović je pojasnila da je učenicima potrebna saglasnost roditelja da bi otišli u Petnicu.

"Nismo mi ti koji treba da popišemo akte koji će u Petnici da implementiraju u svoj sistem", poručila je državna sekretarka.

Ministarstvo prosvete raspisuje javne pozive radi podsticanja različitih nastavnih, naučnih i pedagoško-vaspitnih aktivnosti, na koje apliciraju brojna udruženja građana, među kojima i Petnica. Međutim, Dukić Mijatović ukazuje da Ministarstvo nije nadležno za sprovođenje procedura i sankcija za bilo koji slučaj nasilja u takvim okolnostima, što je i navedeno u odgovoru ombudsmanu.

Pre mesec dana pet žena, nekadašnjih polaznica Petnice podelilo je sa javnosti priče o zlostavljanju koje su pretrpele od navodno istog muškarca, nakon čega je doskorašnji prvi čovek te ustanove Nikola Božić podneo ostavku "zarad očuvanja integriteta te institucije", a rukovođenje je preuzeo Upravni odbor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: