Ministarstvo o "slučaju Petnica": "Nismo nadležni"

Ministarstvo prosvete, u odgovoru Zaštitniku građana u vezi sa slučajem zlostavljanja u Petnici, istaklo je da nema zakonske nadležnosti nad tom ustanovom

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: IS Petnica
Foto: IS Petnica

Pročitajte i:

Slučaj "Petnica": "Velika ljaga"; "Motiv devojaka je da se to više ne desi"; Mogu li da dođu do pravde?

Član Upravnog odbora Petnice: "Ovo je svinjarija"

Kako je navelo, samim tim nije nadležno za sprovođenje procedura i sankcija za bilo koji slučaj nasilja.

Naime, Zaštitnik građana pokrenuo je postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva prosvete i stanice Petnica, nakon što je nekoliko bivših polaznica te ustanove ispričalo da su tamo pretrpele zlostavljanje, tražeći od Ministarstva informacije da li je do sada imalo saznanja o prijavama za seksualno zlostavljanje u "Petnici" i na koji način je po njima postupalo.

Državna sekretarka Marijana Dukić Mijatović izjavila je za Tanjug da Ministarstvo prosvete nema zakonske nadležnosti nad Petnicom, jer se radi o udruženju građana, koje direktno komunicira sa školama.

"Ministarstvo osuđuje svaki oblik nasilja, zastrašivanja, zloupotreba, posebno maloletnika i očekuje da će nadležni organi što pre sprovesti procedure i izreći sankcije svim učesnicima seksualnog zlostavljanja polaznica Petnice", istakla je Dukić Mijatović.

Ona je navela da je Petnica istraživačka stanica sa velikim renomeom, da su mnogi nastavnici i učenici uzeli učešće u njenom radu, te da je to i jedan od razloga što učenici odlaze tamo. Dukić Mijatović je pojasnila da je učenicima potrebna saglasnost roditelja da bi otišli u Petnicu.

"Nismo mi ti koji treba da popišemo akte koji će u Petnici da implementiraju u svoj sistem", poručila je državna sekretarka.

Ministarstvo prosvete raspisuje javne pozive radi podsticanja različitih nastavnih, naučnih i pedagoško-vaspitnih aktivnosti, na koje apliciraju brojna udruženja građana, među kojima i Petnica. Međutim, Dukić Mijatović ukazuje da Ministarstvo nije nadležno za sprovođenje procedura i sankcija za bilo koji slučaj nasilja u takvim okolnostima, što je i navedeno u odgovoru ombudsmanu.

Pre mesec dana pet žena, nekadašnjih polaznica Petnice podelilo je sa javnosti priče o zlostavljanju koje su pretrpele od navodno istog muškarca, nakon čega je doskorašnji prvi čovek te ustanove Nikola Božić podneo ostavku "zarad očuvanja integriteta te institucije", a rukovođenje je preuzeo Upravni odbor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 196 idi na stranu