"Izloženi smo kontinuiranim napadima iz Brisela"

Mađarska je izložena kontinuiranim napadima iz Brisela i pritiscima da promenimo svaku našu odluku, izjavio mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sjiarto.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 22.07.2021.

13:56

Ilustracija: Depositphotos/ 3d_generator

"Kakvu god odluku da donesemo, evropske institucije pronađu način da vrše pritisak i da nas ucenjuju kako bismo je promenil i kako ne bismo koristili svoja nacionalna ovlašćenja", objasnio je Sijarto za BBC.

Istakao je da je Mađarska spremna na dijalog sa EU, ali da neće ulaziti u "debate zasnovane na stereotipima".

Prema njegovim rečima, u fokusu trenutnih rasprava je budućnost Evrope, prenosi MTI. "Institucije EU su federalističke i rade na tome da stvore Sjedinjene Evropske Države, čemu se mi definitivno protivimo", istakao je Sijarto.

Dodao je da je pristup Madjarske, koji je u ovom trenutku "u manjini", u tome da EU, ako je potrebno, bude zasnovana na jakim državama.

"Definitivno nećemo promeniti naš pristup specifičnim političkim pitanjima za koja su lideri pojedinih država članica rekli da su protiv osnovnih vrednost EU", poručio je Sijarto.

On je naglasio da je mađarska vlada hrišćansko-demokratska i patriotska, sa stabilnom podrškom u parlamentu i društvu, što dozvoljava vrlo malo spolljnog mešanja.

Sijarto je ocenio da je nedavni izveštaj EU o vladavini prava u Mađarskoj "politički motivisana, pristrasna, neizbalansirana, nepravedna i ucenjivačka vrsta dokumenta.

Dodao je da su pretnje Mađarskoj obustavom isplate sredstava iz fondova EU neprihvatljive.

"Evropska komisija koristi te fondove da bi ucenjivala i da bi ostvarila uticaj u sferama koje su jasno u rukama država članica", istakao je Sijarto.

U izveštaju Evropske komisije koji je objavljen u utorak izražava se ozbiljna zabrinutost zbog odsustva vladavine zakona i ukazuje se da u to zemlji podrivaju pluralizam medija i nezavisnost sudstva, kao i da je uz Poljsku jedina zemlja u EU pod formalnom istragom zbog ugrožavanja vladavine prava.

Evropska komisija je zapretila da neće odobriti plan oporavka Mađarske od posledica pandemije sve dok se u toj zemlji ne sprovedu pravosudne reforme i ne garantuju istražni postupci u slučajevima korupcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: