Da li je Engleska opasan eksperiment? VIDEO

Britanski premijer Boris Džonson ukinuo je gotovo sve epidemiološke mere. Taj dan nazvan je "dan slobode". Ali, broj novozaraženih raste, a stručnjaci strahuju.

Izvor: index.hr

Četvrtak, 22.07.2021.

07:30

Da li je Engleska opasan eksperiment? VIDEO
Tanjug/AP Photo/Alberto Pezzali

Velika Britanija ima dramatičan rast broja novih slučajeva koronavirusa, i to gotovo isključivo novog i zaraznijeg delta soja. U ponedeljak je tako zabeležen sedmodnevni prosek od 45.996 novih dnevnih slučajeva. Raste i broj hospitalizovanih i preminulih, ali još uvek ne zabrinjava jer Britanci imaju odličnu "procepljenost".

Ako se pokaže da vakcina u dovoljnoj meri štiti od težih oblika bolest i smrti, pa i hospitalizacije, a broj pacijenata na jedinicama intenzivne njege i broj smrti ostanu na "prihvatljivom nivou" - što je opet politička koliko i epidemiološka varijabla, onda bi im se rizik mogao isplatiti.

Velika Britanija je dakle pustila život napolje, ali baš onaj koji je ukinuo sve mete, premijer Džonson, obratio se građanima i pozvao na oprez, ali ironično, iz samoizolacije u kojoj je završio zbog rizičnog kontakta.

S druge strane, čak 1.200 svetskih naučnika potpisalo je otvoreno pismo, objavljeno u uglednom medicinskom časopisu Lancet, u kojem kritikuju Džonsonovu vladu zbog "neetičkog eksperimenta" koji sprovodi što predstavlja, kako smatraju pretnju celom svetu budući da slobodno kolanje virusa osigurava plodno tlo za pojavu sojeva otpornih na vakcine koje imamo.

"Zbog pozicije Engleske u globalnom tranzitu i saobraćaju, bilo koja varijanta koja postane dominantna u Ujedinjenom Kraljevstvu verovatno će se raširiti ostatkom sveta. Politika Ujedinjenog Kraljevstva ne utiče samo na nas, utiče na sve", naglasila je jedna od potpisnica, Kristina Pagel, direktorka istraživačkog odeljenja na londonskom univerzitetu.

I britanski naučnici proglasili su alarm jer smatraju da će sve to dovesti do značajnog novog talasa u kom će skočiti broj hospitalizacija, a samim tim i smrtnih slućajeva.

Nil Ferguson, profesor na londonskom Imperial koledžu i član naučno.savetotavne grupe za hitne situacije britanske vlade rekao je za BBC da je "gotovo neizbežno" da će broj novih slučajeva zaraze kovidom-19 dostići 100.000 dnevno, uz hiljadu hospitalizovanih, a vladi je postavio i pitanje - ako ćete sve pustiti pa ko preživi, čemu onda moderne tehnologije i vakcinacija?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: