Tunis na pandemiju poslao vojsku

Predsednik Tunisa naredio je vojsci da preuzme upravljanje državnom kampanjom za suzbijanje pandemije kovida-19 koja je u Tunisu među najgorima u Africi.

Izvor: Beta/AP

Četvrtak, 22.07.2021.

07:16

Tunis na pandemiju poslao vojsku
EPA-EFE Philipp Gueland/Ilustracija

Zadatak će dobiti vojna zdravstvena služba, najavio je predsednik Tunisa Kais Saied u sredu na regionalnoj TV mreži "Al Arabia".

Vojnici i vojni medicinari već obavljaju vakcinaciju u udaljenim delovima Tunisa. U utorak su vojni kamioni prevozili kiseonik u bolnice u centru i na severozapadu gde je nestašica.

U sredu je vršilac dužnosti zamenio ministra zdravstva smenjenog zbog iznenađujuće odluke da ove nedelje, tokom muslimanskog praznika Ramazanskog bajrama, otvori centre za vakcinaciju za sve odrasle.

Vlasti nisu bile spremne za tu odluku koja je izazvalo zabunu i haos jer su gradjani masovno navalili na centre za vakcinaciju. Šef države je nazvao "zločinom" podsticanje na okupljanje velikih grupa dok država pokušava da ograniči širenje virusa.

Odluka bivšeg ministra zdravlja da tokom praznika otvori centre za vakcinaciju, dovela je na nekim mestima do tuče zdravstvenog osoblja i gradjana koji su hitno zahtevali vakcinisanje jer su zalihe vakcina na isteku.

Vlasti Tunisa su ove godine ograničile okupljanje povodom Kurban-bajrama i obnovile policijski čas u nekim regionima gde je veliki broj potvrđenih slučajeva zaraze.

Vlasti su zatvorile i neke od plaža na sredozemnj obali što je novi udarac posrnulom sektoru turizma.

Tunis poslednjih nekoliko sedmica ima više smrtnih slučajeva po stanovniku nego bilo koja druga afrička zemlja i jednu od najviših dnevnih stopa smrtnosti po stanovniku u svetu iako mu druge zemlje šalju vakcine i drugu medicinsku pomoć.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: